All Posts By

Lieve Berckmoes

Uncategorized

Week 18/3/2017 – 24/3/2017

  • Zaterdag: Frietjes met vol au vent uit de diepvries / veggie schnitzel / rauwkost
  • Zondag: Burgers en rauwkost
  • Maandag: Een soort shepherd’s pie met groenten en linzen -> Iets op dit gedacht, maar ik dacht, waarom doen we dat niet eens met seizoensgroenten. Dat blijft immers toch een werkpuntje, ik vind dat koken volgens de seizoenen helaas blijkbaar echt niet gemakkelijk. Dus ik koos voor prei, wortel, selder, ajuin. Was wel ok, maar niemand was dolenthousiast (ik ook niet). 
  • Dinsdag: Vervolg
  • Woensdag: Quordon bleu met provencaalse saus, rauwkost en aardappelblokjes uit de AF -> Zoiets dus eigenlijk maar dan zonder de lap vlees. En de patatjes in de airfryer. Niet mijn beste vriend, maar voor patatjes wel. Was een lekkere maaltijd! 
  • Donderdag: Broccoli-rijstschoteltje uit de oven -> Paar wijzigingen: volle rijst onderaan, een schaaltje veggie gehakt ipv echt en groenten- ipv kippenbouillon (en 1 broccoli vond ik wel volstaan). Echt heel lekker, eentje om te onthouden! (Dochter zag een paddestoel en liet alles staan, het arme schaap eigenlijk, die ondingen staan op haar zwarte lijst en moeder gooit dat overal in).  
  • Vrijdag: Cappelini met provencaalse saus -> Op woensdag had ik ineens een topidee en ik puzzelde wat met het weekmenu: ietwat meer van de saus maken (gewoon geen halve courgette en aubergine gebruiken maar hele, ook geen beschimmelende groenten dus in de frigo!) om later in de week een pastaatje van te maken. Zo’n goddelijk-huisvrouwmoment om te koesteren. Dat is natuurlijk net ‘gewone’ spaghetti, maar dan zonder die gruwelijke paddestoelen! Dochter haalde haar maandachterstand in en at ons arm, geslaagd dus. 
Uncategorized

Week 11/3/2017 – 17/3/2017

  • Zaterdag: Tabouleh met groenteballetjes en rauwkost
  • Zondag: Frituur
  • Maandag: Hete bliksem (ovenschotel laagjes seitan gehakt/ajuin, appelmoes, puree, kaas)
  • Dinsdag: Spaghetti Jeroen (zonder spek)
  • Woensdag: Restjes
  • Donderdag: Slaatje met rucola, gebakken patatjes, zachtgekookt ei, veggie spekjes/ajuin-saus
  • Vrijdag: Zelfgemaakte pita-broodjes met vulling van (veggie) schnitzel, maïs en rozijnen -> Ik maakte de broodjes met het magisch brooddeeg van de Hugh uit Veg! Niet moeilijk en lekker. Ook de vulling was zeer geslaagd. Voor herhaling vatbaar!
Uncategorized

Week 4/3/2017 – 10/3/2017

  • Zaterdag: Chili no carne met volle rijst -> Dat blijft een winner en de kinders eten dat echt vlot en graag. Ik zou meer van dit soort receptjes willen vinden eigenlijk, behoorlijk gezond en toch een kindervriend.  
  • Zondag: Brunch in Gent – ’s avonds burgers met rauwkost
  • Maandag: Veggie balletjes in tomatensaus met frietjes -> Mijn jongsteke werd maar liefst 4 en dat vierden (pun intended) we met haar lievelingseten! Ondanks het feit dat ik een flink naschools taartje had voorzien (lekkerrrrr!), werd er toch nog redelijk wat gegeten.
  • Dinsdag: De rest van de chili met wat rauwkost en kaas in maïswraps -> Hmm, ik dacht iedereen doet dat zo, dus dat moet ik maar eens proberen, maar ik heb het liever gewoon met rijst. Ik vind het geheel toch wat te slap voor tussen een wrap, die heb ik liever wat steviger.
  • Woensdag: Volkoren farfalle carbonara met erwtjes en veggie spekjes -> In de m&m taart zat nogal wat eiwit, dus met de eigeeltjes maakte ik dit. Ik vond het zelf wat teveel “ei”smaak daardoor, maar bon. De dochter lustte ineens geen strikjespasta meer, dus at enkel erwtjes en vleesjes. This too shall pass. 
  • Donderdag: Uientaart op z’n kop en slaatje van bietjes, beiden uit Veg! -> Gewaagd experiment. Iedereen at wat, dat vond ik best al een succes. Ik vond het zelf niet helemaal top eigenlijk. De bietjes had ik lekkerder gevonden zonder de dressing vermoed ik, en het taartje, tja, dat zag er bij mij niet zo geweldig uit als in het boek en vond ik wel ok, maar nu niet waaw. Of misschien had ik dit keer een kieskeurige week? 
  • Vrijdag: Bloemkool in witte saus, gekookte patatjes en veggie boomstammetjes (AH) –> Die waren even lastig te bakken als echte en leken er eigenlijk best goed op, niet slecht! 
Uncategorized

Week 25/2/2017 – 3/3/2017

  • Zaterdag: Speltpizza met beleg naar keuze
  • Zondag: Frituur
  • Maandag: Macaroni Sofie Dumont (veggie spekjes) -> De dochter heeft een contraire periode geloof ik, want hoewel ik dit vaak maak en ze dat altijd superlekker vond, trok ze nu een vies gezicht en werkte ze het zelfs weer naar buiten. Kinders, altijd een genot om aan uw tafel te hebben. Enfin, het blijft een huisfavoriet hoor. Mmmm. 
  • Dinsdag: Spinaziestoemp met veggie worstjes -> Ik kan precies nooit veel meer bedenken om met de overschot van de verse spinazie te doen, maar goed, allemansvriend ook natuurlijk.
  • Woensdag: Restjes
  • Donderdag: Veggie balletjes, knolselder/appelcompote en aardappelpartjes -> Hmm. Ik liet de knolselder/appelcompote een paar uur opstaan, want ik heb tijd enzo (gun mij het gestoef, binnen een half jaar weet ik vermoedelijk niet meer waar mijn hoofd staat) en knolselder is toch zo rap niet gaar eigenlijk. Ik maakte mij een beetje zorgen over de smaak, maar eens het op mijn bord lag, vond ik het wel dik ok. De kinders spotten uiteraard onmiddellijk dat er iets aan de handje was met hun lekkere appelmoes en stelden het duidelijk niet op prijs, want het bleef liggen… We onthouden: moeder, doe gewoon normaal.
  • Vrijdag: Pita met falafel, rauwkost, yoghurtsausje -> Ze waren een beetje slapper dan gewoonlijk en daardoor wat lastig om te bakken, maar ik had ook wel wat geknoeid met de verhoudingen. Ik maak ze ook altijd van tevoren en laat ze enkele uren rusten/steviger worden in de koelkast, maar dat mocht vandaag niet zo baten. Blijft lekker wel. Wie houdt van droge, stevige falafel moet misschien wel een ander recept proberen, want deze zijn heel smeuïg. 
Uncategorized

Week 18/2/2017 – 24/2/2017

  • Zaterdag: Veggie balletjes in tomatensaus met puree -> Feest hé als dat op tafel komt. Jongens toch. Een mens vraagt zich af waarom ze dat niet gewoon elke dag maakt (zeker gezien het verloop van de rest van de week). Mocht dat nu eens even gezond zijn als quinoa met avocodo en een hoop chia-zaad erop, dju toch. Nog een tip: ik reed lang speciaal naar hier of daar voor lekkere balletjes, maar eigenlijk zijn die van Colruyt-boni nog de smakelijkste (en goedkoopste). Had ik dat eerder geweten. 
  • Zondag: Eetfestijn
  • Maandag: Lasagna bianco met kastanjechamignons, bloemkool en oude kaas -> Hm. Dat was een beetje dubbel. Volgens dit recept moet ge de bloemkool verkruimelen, wat natuurlijk zorgt voor een saus met korrel. Dat was wel ok, maar helemaal fantastisch toch niet. De man dacht dat de saus was geschift, de dochter gruwelde en at niets. Ik zag dat er een ander recept circuleert waarin de bloemkool wordt gepureerd, ik zou precies eerder dat aanraden. Smaak zat zeker ok. 
  • Dinsdag: Wortelstoemp met fishsticks (veggie schnitzel voor de man) -> Dat stond niet op de planning, maar de dochter huilde maandagavond tranen met tuiten omdat ze de kindjes op school dat had zien eten terwijl zij zielige boterhammen met kruidenkaas voor haar neus had. Moeder, die thuis is en tijd heeft, deed eens een efforke en maakte het kindeke de dag erna gelukkig. 
  • Woensdag: Restjes
  • Donderdag: Pannenkoekjes met groenten/ricottavulling -> Ik wilde dat al zo lang eens proberen. Ik vertrok van dit recept, maar veranderde het 1 en ander qua vulling (ik weet het, ik was in een avontuurlijke bui deze week!).  Ik snipperde een rode en gele paprika, ajuin en courgette en stoofde dit aan met wat provencaalse kruiden. Daarover smolt ik een potje ricotta en deed er nog wat room bij die anders tot beschimmelen gedoemd was. Afgekruid met peper, zout en veel paprika. Pannenkoekjes hiermee opgevuld, wat kaas erover en nog even in de oven. En awel, ik vond dat keilekker! De dochter vond het weer vreselijk (en zeurde over pannenkoeken met bruine suiker), zoon en man waren licht enthousiast. Maar luister maar naar mij en probeer dat maar eens. 
  • Vrijdag: Gratin van aardappel, zoete aardappel en knolselder met quordon bleu -> Ongeveer hierop gebaseerd, maar wat aangepast. Alweer gefreewheeld, ik ga moeten bekomen van deze week jongens! En zeker van dit, want ondanks het feit dat ik dacht een perfect samenraapsel van Jeroen en Piet en onze Hugh Fearnley-Whittingstal gemaakt te hebben, stapelden de cliché gratin-rampen zich op. De boel geraakte maar niét gaar terwijl de saus netjes schiftte. Zucht. Het drama werd zo groot dat ik mijn diepvries indook (die teleurstelde) en couscous wilde beginnen wellen terwijl de kroost zeurde dat ze honger hadden, maar ik besloot toch maar dat we de boel hoe dan ook gingen opeten. Het geheel aan werk en ingrediënten in de vuilbak kieperen deed teveel zeer. Het zat uiteindelijk meer dan dubbel de voorziene tijd in de oven. Voordeel was dat het dan wel gaar was en dat de geschifte saus ook nagenoeg verdwenen was. Dikke duim voor mij. Wie kinders heeft, kan zich iets voorstellen bij het verloop van deze avond. Wie er geen heeft, bespaar ik verder gezeur. Enfin, kort (HAHAHA KORT ZEGT ZE!) samengevat: het zal vermoedelijk een decennium duren eer ik weer een gratin klaarmaak. En ik begin te vermoeden waarom het ook weer een decennium geleden was dat ik dat gedaan had. 
Uncategorized

Week 11/2/2017 – 17/2/2017

  • Zaterdag: Frietjes met balletjes-variant -> Veggie balletjes, champignons en wortel in een bechamelsausje (kwestie dat er voor de show ook wat groenten aanwezig zijn, weet ge wel).
  • Zondag: Plantrekkerij -> Altijd als ik denk dat de buikgriep mij heeft overgeslaan, klopt die toch nog aan. Ik spendeerde de dag misselijk en met maagkrampen in de zetel, de huisgenoten aten wat restjes. 
  • Maandag: Te gekke vistaart -> Omdat de man puur veggie wil en wij al eens zondigen, deed ik in de helft van de schotel enkel gekookte eitjes onderaan en in de andere helft vis + eitjes. De zoon vond het niet lekker, ik was nog altijd misselijk, een mega-succes was het niet. Maar ik blijft wel fan van het recept. 
  • Dinsdag: 6granen spaghetti met groene saus -> Op zich vond ik dat precies wel nog ok, maar het lag nadien gigantisch op mijn maag en er volgde een 2e opstoot van halfslachtige buikgriep. En goed, er ligt ook een kindeke op die maag, dus neem mij niet als referentie. De dochter vond het absoluut niet lekker, de rest wel. 
  • Woensdag: Vervolg eergisteren & gisteren
  • Donderdag: Rode kool, gekookte patatjes en quordon bleu
  • Vrijdag: Risotto met worteltjes en tuinbonen
Uncategorized

Week 4/2/2017 – 10/2/2017

  • Zaterdag: Veggie balletjes met krieken en puree
  • Zondag: Frituur
  • Maandag: Spaghetti bolognese met seitangehakt
  • Dinsdag: Een bulgurslaatje met wortel, maïs en feta + veggie nuggets -> De bedoeling was dat er ook nog zoete aardappelfrietjes uit de airfryer bij waren, maar dat liep verkeerd (lees: ze waren slap, half zwart en niet eetbaar). Ik bestudeerde nochtans op voorhand uitgebreid hoe dat moest, maar dat mocht niet baten. Ik ben tegenwoordig lid van een airfryer-groep op Facebook en verbaas me dagelijks over wat die mensen daar allemaal in bereiden (het ding stofzuigt nog net niet hun huis nadat het een appeltaart met koffie heeft geserveerd), maar ik word er maar geen vriendjes mee. 
  •  Woensdag: Vervolg maandag
  • Donderdag: Hutsepot van spruitjes en veggie rookworst van Meus
  • Vrijdag: Moeder uit eten, vader en kroost de rest van de hutsepot
Uncategorized

Week 28/1/2017 – 3/2/2017

  • Zaterdag: Groentefricassee met kroketjes
  • Zondag: Burgers en rauwkost
  • Maandag: De rest van de fricassee in een ovenschotel met een laagje puree bovenop
  • Dinsdag: Veggie enchiladas met rauwkost en zure room
  • Woensdag: Pasta met broccoli en (veggie) spekjes
  • Donderdag: Vervolg dinsdag
  • Vrijdag: Vervolg woensdag -> Er vielen hier alweer wat buikgriep-zieken, waardoor er lang kon geteerd worden op de gerechten van het begin van de week (en ok, mijn porties waren misschien wat ruim, kuch)… Enfin, voordeel is dat uw volgende weekmenu zo snel raakt ingevuld, met alles wat ge hebt geschrapt. Hopen dat het bij het anderhalve ziekje blijft, want ik heb voorlopig genoeg k*** en k*** gezien voor 2017.
Uncategorized

Week 21/1/2017 – 27/1/2017

  • Zaterdag: Noedels met groenten en een spiegeleitje
  • Zondag: Frituur
  • Maandag: Lasagna bolognese met seitangehakt en maïs/komkommerslaatje
  • Dinsdag: Puree, quordon bleu en rababer/appelcompote
  • Woensdag: Vervolg maandag
  • Donderdag: Gewokte rijst met een spiegelei -> Ja weeral met spiegelei en OOH dat mag niet als ge zwanger zijt! Excuus voor deel 1 van de zin: ik heb vreselijk gezwoegd op het (twee)weekmenu, dat gebeurt hier dus ook, met vertrouwde/eenvoudige kost tot gevolg. Excuus voor deel 2: tja. Ik heb dat wat bestudeerd omdat ik soms een beetje de kriebels krijg van alle bangmakerij tav zwangeren en zwangeren die bijgevolg overal alles weigeren “omdat dat niet mag!”, of u scheef aankijken omdat ge met uw dikke buik wel net een kerstomaat naar binnen hebt gewerkt. Rauw ei blijkt toch echt wel van een ander allooi dan rauwe groenten of vlees (ook al leest ge het overal anders). Kortom: dat heeft niets met listeria vandoen, wel met salmonella, wat ook niet wenselijk noch plezant is uiteraard, maar geen direct effect heeft op een foetus (itt toxoplasmose bijvoorbeeld). En ge weet wel: ieniemienie kans sowieso, dus ik eet dat wel, mea culpa. (En kerstomaten ook). *einde van de les* 
  • Vrijdag: Bloemkooltaart -> Ik vind die top (en de manmens vond het ook lekker), ze was ook heel goed gelukt. Ik heb de bloemkool dit keer wel wat voorgekookt en de temperatuur van de oven iets verlaagd (vorige keer was dat lekkere deegje binnen de paar minuten aangebrand). Helaas was de kroost niet enthousiast. Aangezien het redelijk piekt om iets waar ge veel werk aan gehad hebt bijna rechtstreeks van hun bord bij de kippen te gooien, zal het waarschijnlijk wel even duur voor ik me er nog eens waag.
Uncategorized

Week 14/1/2017 – 20/1/2017

  • Zaterdag: Home made pizza (deeg hier) met beleg naar keuze
  • Zondag: Burgers en rauwkost
  • Maandag: Welterusten pasta van Ellemieke (Volkoren penne, broccoli, prei, bloemkool, veggie spekjes, oudekaassausje)
  • Dinsdag: Stoemp met de rest van de bloemkool en broccoli (want ik gebuikte van elk de helft), zalm voor moeder en dochter, groentenburger voor vader en zoon
  • Woensdag: Restjes
  • Donderdag: Indische (veggie) gehaktballen met rijst en komkommer -> Ik scoor eigenlijk met elke vorm van ballen in tomatensaus merk ik, dus af en toe proberen we eens een variant. Lekker! En soms is veggie lekker lui, want in plaats van de kneden en te bakken, hoeft ge enkel een pakje open te trekken. Win win! 
  • Vrijdag: Pitabroodjes met pittige wortel en kikkererwt en yoghurtsausje -> Perfecte fast food die eigenlijk toch nog best gezond is. Iedereen lust dat hier bovendien, zeg nu zelf, alles smaakt beter als ge het in een pitabroodje moogt gooien. Hartjes.