Monthly Archives

januari 2011

koken met Lieve

Spirelli à la (mijn) mama

Met dit gerechtje ben ik ondermeer groot geworden (1.63m maar, maar soit). Wij noemden het gewoon ‘spirelli’ en iedereen wist wat er op tafel zou komen. ‘t Is een nogal basic en simpel pastagerecht, maar daarom niet minder lekker. Er kan zeker naar hartelust gevarieerd worden.

Nodig voor 4+:

500g spirelli (op foto: fusilli, dat trekt er op)

Kippenblokjes (overschotjes of vers, zeker 500g)

Een doosje spekblokjes (pakweg 200g)

Een klein blikje maïs

Een klein blikje erwtjes

Een wortel of 2 in kleine blokjes gesneden – bij voorkeur efkes blancheren

Courgette in kleine blokjes gesneden

Boter, bloem

Kipbouillon (blokjes in heet water opgelost)

Geraspte kaas

Peper, zout, kippenkruiden

Bereiding:

Kook de spirelli zoals aangegeven op de verpakking.

Bak eerst de spekblokjes krokant (geen vetstof voor nodig) en doe ze uit de pan. Bak dan de kip, goed kruiden met kippenkruiden. Hou het vlees apart en roerbak de groentjes. Voeg dan vlees, groenten en pasta samen in een grote schotel.

Maak een roux (ge weet wel: boter + bloem) en leng aan met kipbouillon. Voeg aan de saus een handje geraspte kaas toe, eventueel een scheutje melk of room, kruid bij… Kortom, maak ze lekker.

Giet de saus over al de rest en roer door elkaar.

Ikzelf doe dit nog in een vuurvaste schotel, waarop wat paneermeel en kaas komen. Die gaat dan nog even de oven in. I like korstjes, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ge kunt het gerecht op deze manier natuurlijk wel ook perfect op voorhand klaarmaken (en dan langer in de oven laten).

Bon appetito!