Monthly Archives

juli 2012

koken met Lieve

Varkenshaasje op autistische wijze

Kijk, we moeten daar eerlijk over zijn. Voor mooie kunstige foto’s van eten kan u hier niet terecht. Ik weet dat en ik vind dat spijtig, maar het zij nu eenmaal zo. Daar zijn verschillende redenen voor: ik heb geen wreed schoon servies, ik hou van heel warm eten (lees: geen uur de tijd om er een fotogeniek schilderijtje van te maken) en ik moet mijn eten vooral nooit voorschotelen aan 1 of andere masterchef. Dat is hier allemaal gewone kost voor mijzelve en mijn huisgenoot, die na een meestal zware werkdag en/of zorgenvoorhetkinddag gewoon een bordje lekker eten willen verorberen.

Wat het ook wel is: ik creëer eigenlijk geen maaltijden. Zelfs na al die jaren koken, wil ik gewoon recepten lezen en namaken. Ik wil daar niets aan veranderen, ik wil daar niet het 1 en ander aan toevoegen of van weglaten, ik voel geen drang om te experimenteren. Hoe dat komt dat weet ik niet, maar ook dat zij zo. Dat maakt dat er van alles wat ik maak wel ergens op het interweb al een recept te lezen staat met een mooiere foto dan wat ik er van zou maken.

Onderstaand toch nog maar eens een lelijke foto (zelfs het Instagramfiltertje mag niet baten), omdat ik het sausje bij mijn varkenshaasje wel geslaagd vind. Dan staat het bij deze ook weer zwart op wit voor de toekomstige kleinkindertjes. Ook dat sausje heb ik natuurlijk niet zelf uitgevonden, maar ik weet niet meer waar het dan wel vandaan komt. Ik maak mijn varkenshaasje quasi altijd op dezelfde manier, ik ben ook een beetje autistisch, dat weet u dan ook al weer.

Nodig:

 • Varkenshaas
 • Peper en zout
 • Boter
 • Rundsbouillon
 • Honing
 • Mosterd
 • Instantsausbinder voor bruine saus
 • Wat u daar graag bij eet (kroketjes, patatjes, groenten…)


Photobucket

To do:

Kruid het varkenshaasje met peper en zout en schroei het langs beide kanten aan in boter op hoog vuur. Zet de pan daarop nog een kwartier in de oven die voorverwarmd is op 170°. Zo krijg je een mooi rosé varkenshaasje en zo hoort dat. Droog is niet lekker.

Neem het varkenshaasje uit de pan en laat het rusten. Giet het overtollige vet uit de pan en zet ze terug op het vuur. Giet er water in en voeg hierbij een half blokje rundsbouillon toe. Voeg nog toe: een lepeltje honing en een lepeltje mosterd (van beide evenveel). Roer en laat alles oplossen. Laat de saus opkoken en voeg de sausbinder toe, de saus zal binden tijdens het koken. Is ze te dik, voeg nog wat water toe, te dun, nog wat sausbinder… u snapt het wel. Ik heb nooit beloofd dat het een hoogstaand sausje is, maar het is wel zeer lekker.

Ik vind dit dus het smakelijkst met gekookte patatjes bij en verse boontjes. U weet wel: boontjes kuisen, koken in zout water, zeer koud spoelen. Sjalotje stoven in goeie boter, boontjes erbij, bijkruiden met wat peper, zout en een beetje azijn. Mmm.

Count your blessings, Weekmenu

Week 28/7 – 3/8

Deze week liep een klein beetje heel erg anders dan gepland. Het was warm en wegens sluiting van de crèche moesten wij hier om de beurt verlof inplannen, waardoor de dagelijkse routine nogal verstoord was. Maar erg vind ik dat niet, zo’n dagje zee midden in de week of het lief dat nog eens kookt omdat ik moet werken. Ik kan daar zelfs allemaal best mee leven. Vanaf volgende week zitten we tijdens weekdagen helaas weer alledrie op onze vaste uithuizige stek, maar dat overleven we ongetwijfeld ook wel weer. We nemen de mooie herinneringen alvast mee.

Photobucket

(Owla, is dat hier een mooiweerverhaalsoftieblog aan het worden? Nee hoor! Laat het een troost wezen dat de zoon heel de weg naar die zee jengelde in de auto, dat hij ter plaatse een uurtje enkel ‘tautoooo!’ huilde omdat hij alle kindertjes op gocarts zag rijden en daar zelf te klein voor is, en hij eindigde met een valpartij en een uurtje ‘aaaaaw!’ bij elke aanblik van zijn geschonden knie. Maar ik moet wel toegeven dat ik ondanks alle kuren een grote fan ben van peutertjes, dat wel. Peutertjes zijn de max.)

Weekmenu

Week 21/7 – 27/7

Voorlopig las ik standaard een ongeplande overschotjesdag in. Lief is immers nog steeds aan het diëten, iets met punten tellen en porties wegen, en smelt voor mijn ogen weg. Mijn eten doet dat echter niet, dus er blijft vaak over. Veel over. En alle dagen slaatjes maken, dat gaan we niet doen hé. Ik moet namelijk niet op dieet hoor. Zelf instaan voor het weekmenuten en koken ziet hij precies ook niet zitten, dus dat wordt een gulden middenweg.

koken met Lieve

Hoe doet u dat feitelijk?

Volgens mij heeft elke Vlaamse moeder/vader wel eigen een recept voor de Italiaanse oerklassieker, waar in de meeste gevallen natuurlijk nog maar weinig Italiaans aan is. Een echte ‘la mama’ zou volgens mij een hartstilstand krijgen moest ze in het modale Vlaamse gezin een bordje spaghetti voorgeschoteld krijgen. En ja hoor, na nu toch al 7 jaar het ouderlijke huis te hebben verlaten heb ik er ook 1 ontwikkeld. Toch weer anders dan dat van mijn eigen mama.

Spaghetti op verplaatsing (café, restaurant) vind ik eigenlijk zelden echt lekker, maar dat kan volledig aan mij liggen. Ik blijf zoekende om mijn recept te verbeteren, lekkerder kan altijd! Moest u daar zin in hebben, u mag uw recept met mij delen. Voor mijn toekomstige kleinkindertjes noteer ik hier alvast even dat van hun grootmoeder. Ze zullen het ook wel weer helemaal veranderen, de loeders.

Nodig:

 • 500g cappelini (ik hou van fijne sliertjes, ge moet niet lachen)
 • 2 blikken gepelde tomaten of tomaten in blokjes
 • 400g gemengd gehakt
 • 2 wortels
 • 1 kleine courgette
 • 1 rode paprika
 • een grote ui
 • look
 • suiker
 • kruiden: wat ge lekker vindt en in huis hebt
 • tijd
 • optioneel: een beetje room


Doen:

Begin met het vervelendste werkje: de wortel, courgette en paprika in hele fijne brunoise snijden. De ui mag er ook aan geloven, maar die houdt ge apart.

Stoof wortel, courgette en paprika aan in olijfolie in een grote pot en bestrooi met wat provencaalse kruiden. Laat ze even rustig stoven op een zacht vuurtje. Stoof inmiddels in een pan de uitjes en voeg het gehakt toe. Bak het rul. Hier kunt ge eventueel een klein beetje kaneel aan toevoegen.

Voeg de blikken tomaat toe aan de groentjes. Spoel ze goed uit met water en voeg dit ook toe. Kieper hier ook maar ineens het gehakt bij. Voeg een beetje suiker toe om het zurige van de tomaten te breken. Pers er naar believen wat look bij en roer alles om.

Nu moogt ge uw eigen inspiratie de vrije loop laten. Hier kan vanalles bij: wat laurier, tijm, een takje rozemarijn… Ik durf er soms een half bouillonblokje bij te verkruimelen als ik wat smaak mis. Moest ge nog wat room hebben staan, dat kan er gerust bij en geeft de saus een zacht romig tintje. Laat de saus nu op een heel zacht vuur pruttelen. Zo lang mogelijk, dat mag een paar uren duren. Voeg wat water toe als het teveel inkookt.

Photobucket

Kruid op het eind af met peper en zout en wat ge nog vindt dat er ontbreekt.

Ik ben een fan van alles-in-1-pot: de cappelini wordt gekookt en gemengd onder de saus. In de pot, niet op het bord. Maar dat is puur persoonlijk.

Weekmenu

Week 7/7 – 13/7

 • Zaterdag: rest van de ribbetjes met witloofslaatje en kroketten
 • Zondag: plantrekkerij?
 • Maandag: spaghetti bolognese
 • Dinsdag: vervolg
 • Woensdag: verse spinaziestoemp met worstjes
 • Donderdag: overschotjesdag of home made kip-pita
 • Vrijdag: gebakken zalm, gestoofde spinazie, puree en sausje