Monthly Archives

december 2012

Weekmenu

Week 29/12/12 – 4/1/13

Kom we gaan eerlijk zijn, tijdens feestdagen doen we natuurlijk niet écht aan weekmenuten. Ge moet immers af en toe hier en daar verschijnen om te eten, ge komt meer dan u lief is in winkels en alles verloopt wat minder geroutineerd. Ik vind dat niet erg.

Bovendien blijk ik a) een zeer slechte inschatter van hoeveelheden, b) in het bezit van een familie mini-etertjes of c) de maker van een niet lekker kerstmenu, want ik bleek van alles niet dubbel maar 3 keer teveel te hebben. We aten daarom veel everzwijn deze week en de rest van het beestje vloog in de diepvries, alsook enkele dozen bereidde veenbessen en een massa kroketten. Met het witloof maakte ik hesperolletjes (aja, perfect excuus) en de eerste lading witloof daarvoor liet ik aanbranden, dus van die overschotten zijn we ook ineens af. Voor volgende week zien we wel weer: misschien eten we wat everzwijn uit de diepvries, burps.

Oh trouwens, de kaaskroketten van meneer Meus LUKKEN NIET. Ik heb 3 dagen geprobeerd om toch iets met het te slappe mengsel aan te vangen, maar driekwart is alsnog op de mesthoop gevlogen. Dat na afkoelen, proberen snijden, paneren, eens enkele afbakken, diepvriezen, weer proberen snijden, weer paneren, weer testen… U wil niet weten hoezeer ik op die krengen heb gevloekt. Ik kan daar dus niet zo wreed goed tegen en ging maar wat speuren op het interweb, en las op zijn FB pagina dat ik niet de enige bleek. Ik vond bovendien bij mevrouw Dumont van de VTM een identiek recept terug, ook alweer met reacties onder van mensen die er niet zo happy mee waren. Ik begin mijn vertrouwen in de TV koks te verliezen jongens, waar gaat dat met de wereld naartoe! Om maar te zeggen: volgens ons moeder lukt het recept uit het boek van de Boerinnenbond wel, als u het ook eens wil proberen, zoek bij hen uw heil…

 • Zaterdag: Cordon bleu, appelmoes, ovenpatatjes
 • Zondag: Plantrekkerij
 • Maandag: Weinig plannen, misschien onze grillplaat eens bovenhalen voor het bakken van enige vlezekens?
 • Dinsdag: Nieuwjaren met familie @ Colmar (de niet-afgebrande)
 • Woensdag: Savooistoemp met worst
 • Donderdag: we zien nog
 • Vrijdag: we zien nog
le nouveau bébé est arrivé

De winterzwangerschap

Ik ben eigenlijk geen fan, moet ik bekennen. ’t Is toch best lang geleden dat ik gezeurd heb, niet? Even zwart op wit zetten voor moest ik ooit een kind 3 overwegen (ge moet niet lachen, ik weet dat ik binnen enkele maanden mogelijks hard ga gillen bij de gedachte aan 3…).

* Ik ben inmiddels al dik 2 maanden verkouden. Nu moet u weten dat ik al mijn hele leven chronisch verkouden/allergisch ben en bijgevolg dus best wat gewend ben, maar het begint nu wel mijn keel uit te hangen (keel, haha!). Slechts gemiddeld 3 dagen op de 10 smaak ik wat ik in mijn mond stop, ik geraak mijn hoest en snot niet kwijt en heb inmiddels ook met momenten knallende voorhoofdspijn. Leute zeg, niet te doen.

* De dagen, die zijn kort. En donker. Ook voor u, ik weet dat. Het zou mij precies alvast wel deugd doen om een keertje meer buiten te komen en wat zonlicht op de snoet te krijgen, maar meer dan regendruppels wordt er niet aangeboden momenteel. Dat de vermoeidheid niet gaat verdwijnen, daar heb ik me maar bij neergelegd. De schrik slaat me wel een beetje om het hart om vermoeid aan de kraamtijd te beginnen, maar er zal niet veel anders opzitten. Mijn vorige zwangerschap vond plaats hartje zomer. Een goede zomer, zowaar. Ik ging elke dag wandelen, hing in een plastieken zwembad… Zaligheid. Het contrast is groot.

* Ge vergeet de helft van de tijd dat ge zwanger zijt en krijgt veel minder complimentjes (en laat ons eerlijk toegeven, het is een deel van de pret). Buitenkomen gebeurt in dikke lange jassen waarin niemand de buik ziet en ge hem ook zelf vergeet (tot er een scheut bandenpijn doorschiet).

* De peuter, die heeft ook last van de donkere korte dagen. Buitenspelen is niet echt aan de orde, moeder begint zichtbaar te veranderen en ge ziet hem denken ‘serieus, wat is dat hier met die buik??’). Ze wil meer in de zetel zitten (en dat is uiteraard ONAANVAARDBAAR), heeft wat minder geduld en bewegingsvrijheid, kortom: peuter voelt nattigheid, en niet alleen buiten. Enorme aanhankelijkheid wordt afgewisseld met passionele ‘mama TOUT!’ of zelfs ‘baby TOUT!’, al wordt er helemaal niet overdreven veel melding over de baby gemaakt. Peuter is bovendien ook wat meer thuis (want die heeft zo’n moeder die het niet over haar hart krijgt om hem nog 4 dagen naar de crèche te brengen) en dat volle dagen peuterentertainen heb ik toch wat onderschat. Twee dagen crèche nog dus, want hem er helemaal wegrukken (met in april een schoolstart in het verschiet) leek me ook weer niet gepast/gezond. Zo blijkt ook nog maar weer eens dat goeddoen onmogelijk is. Ik heb al in beide richtingen kritiek gekregen (‘Gij brengt die maar 2 dagen meer??’ versus ‘Hoe, gij zijt thuis en die gaat nog naar de opvang??’), maar gelukkig leg ik dat al met een zuchtje naast mij neer. Mensen zijn soms zeurpieten die graag (ver)oordelen, ik weet dat al langer dan vandaag. En ik ben ook een mens, dus het geeft niet.

* Ik pretendeer graag nooit last van mijn hormonen te hebben, maar heb toch al zinnen à la ‘JA ik ben ambetant en HET IS ALLEMAAL UW SCHULD!’ richting lief gegooid, dus misschien heb ik met voorgenoemde stelling een klein beetje ongelijk. Tenzij het echt allemaal zijn schuld was natuurlijk, dat kan ook. Kuch.

* Voor u op uw paard kruipt (doe dat niet jong, het is slecht weer en al): ik ben zeer blij met het al bij al vlotte verloop van de productie van nummertje 2 en kijk er natuurlijk naar uit om hem/haar te verwelkomen. Baby heeft trouwens geen last van al mijn kwalen want die doet het uitstekend, en dat is uiteindelijk waar het nu om draait. Maar moest u wat verdwaalde winterse zonnestraaltjes tegenkomen, stuur ze gerust deze richting uit. Ze zijn meer dan welgekomen.

Weekmenu

Week 22/12/12 – 29/12/12

 • Zaterdag: Home made hamburgers
 • Zondag: Plantrekkerij + voorbereidend koken
 • Maandag: Kerstmenu ->
 1. Aperitief met zelfgemaakte kaaskroketjes (miniversie), toastjes, etc.
 2. Elegante pompoensoep met sint-jacobsvruchten
 3. Stoofvlees van everzwijn met witloofsla, veenbessen en kroketjes
 4. Dessert: gedelegeerd

 • Dinsdag: Vermoedelijk overschotten
 • Woensdag: Savooistoemp met worst
 • Donderdag: Braadkip van de markt met appelmoes en ovenpatatjes
 • Vrijdag: ik-weet-het-nog-niet
Weekmenu

Week 15/12 – 21/12

Een weekje met alweer-uitgestelde-dingen en wat huisklassiekers, kerst is immers feitelijk al veel dichterbij dan ik dacht en ik heb mijn (momenteel vrij belabberde) denkcapaciteiten nodig om dat allemaal tot een goed einde te brengen. De bloemkool, die leeft nog altijd (over het tragische overlijden van de vitamientjes gaan we zwijgen) en wordt vandaag in witte saus gegooid om haar verlepte staat te verdoezelen. We kunnen niet altijd even goddelijk uit de hoek komen, niet waar.

Weekmenu

Week 8/12 – 14/12

Weinig nieuws voor volgende week, wel veel uitgestelde gerechtjes. Dat betekent natuurlijk dat ik deze week vaak hetzelfde heb gegeten. Maar ge hoort mij niet klagen, want op dag 10 van de verkoudheid begon ik warempel in de verte weer iets van smaak te bespeuren. (Dat dat enkel was na het keihard blazen door een neusgat nemen we er bij, al spreek ik daarbij enkel voor mezelf en niet voor mijn tafelgenoot.) Nu alleen hopen dat mijn bloemkool nog leeft, ik heb nog niet durven kijken.

Ik heb me inmiddels ook geëngageerd om kerstavond te hosten en we zijn daar het 1 en ander voor aan het uittesten, nu nog al dat volk in mijn eigenlijk veel te kleine living krijgen en dat komt allemaal goed!