Monthly Archives

juli 2014

koken met Lieve

Zoetzure noedels

Zeer zeer lekker, maar ik mispak mij wel altijd een beetje aan het te verrichten werk. Elke keer weer denk ik ‘oh ik maak dat nog eens, dat is geen werk’, om dan te staan vloeken omdat ik tegelijk eiers sta te bakken, groenten flinterdun moet snijden, noedels moet weken en scampi moet prepareren. Maar enfin, zeer lekker.

 photo foto-26_zps0b8996bf.jpg

Nodig:

  • 3 el vissaus
  • 2 el azijn
  • 2 el bruine suiker
  • 2 el tomatenpuree
  • zonnebloemolie
  • 2 teentjes look
  • een pakje rijstnoedels
  • een bussel lente-uitjes
  • een wortel of 2-3
  • een prei of wat sojascheuten
  • 2 eieren, geklopt
  • scampi


Doen:

  • Meng vissaus, azijn, tomatenpuree en suiker in een kommetje. Zet opzij.
  • Snij alle groentjes in heel fijne stukjes/reepjes (ze moeten snel garen).
  • Verhit de olie in de wok, voeg de groentjes en look toe. Goed roeren.
  • Laat de noedels weken (zie verpakking), laat uitlekken en voeg toe.
  • Voeg het sausje toe.
  • Je kan nu de hele hoop aan de kant schuiven en de eitjes bakken op de andere helft, maar ik doe dat liever op een apart pannetje. Bak dus een omelet en doe in stukjes. Voeg toe.
  • Bak ook de scampi mooi aan en voeg ook toe.
  • Je kan garneren met chilivlokken en gehakte pinda, maar dat heb ik nooit in huis.
Weekmenu

Week 19/7/2014 – 25/7/2014

  • Zaterdag: Frituur. Ik maakte vrijdag ook nog een grote kom pastasalade voor doorheen het weekend (middagen, zondagavond). Iets op dit gedacht maar met volkoren penne, zonder vlees en plus mozzarella, kerstomaten en rucola.
  • Zondag: Eten @ opa
  • Maandag: Balletjes, kriekjes, puree. Met de balletjes van Garden Gourmet. Qua kriekjes ben ik ook lui, die komen uit een bokaal (Eldorado – Colruyt). Eerste keer vervegetariseerd, en het heeft wreed gesmaakt. 8,5/10.
  • Dinsdag: Spaghetti bolognese. Toegegeven, hiermee blijf ik een beetje worstelen. Er gaan – naast de standaard groenten – al een hele hoop champignons in ter vervanging van vlees. Lekker veggie gehakt nog steeds niet echt gevonden. (Het seitan gehakt van Hobbit waar ik zoveel goeds over hoorde kan me toch niet compleet bekoren.)  De saus heeft zonder vlees minder karakter en ik kan het precies toch niet helemaal compenseren, ondanks trucjes (rode wijn, parmezaankorstje, groentenbouillon…). Ofwel zit het in het koppeke. 7/10.
  • Woensdag: Vervolg.
  • Donderdag: Restje / diepvriesportie
  • Vrijdag: Zoetzure noedels met scampi. Ik eet dat enorm graag, recept uit een klein kookboekje. Misschien moet ik dat nog eens bloggen, zo met een lelijke foto bij en al. 9/10.
le nouveau bébé est arrivé

Hoe gaat dat met het experimentkind?

Ge weet wel nog. Van die keer dat ik alweer zo’n kind aan mijn been had dat alleen maar content was dicht bij moeder. Zo eentje dat niet van plan was in een eigen bed te slapen zonder bleitconcerten. Zo eentje dat aanvankelijk de cosleeper zelfs een brug te ver vond. En van die keer dat ik eigenlijk een beetje een trauma had opgedaan van mijn eigen acties bij het eerste kind, dat ook zo was. (Ge zoudt bijna denken dat ze zo geboren worden, de loedertjes.) En dat ik keihard gedecideerd was om dit keer géén kind te laten krijsen/huilen tot het in slaap sukkelde.

We moeten daar eerlijk over zijn, het is een intensief pad. Ik ben er wel nogal van overtuigd dat baby’s eigenlijk van nature high maintenance horen te zijn. Wij zijn dat gewoon een beetje verleerd en onze beelden en verwachtingen zijn wat scheefgegroeid. Bij deze nog eens een paar feitjes op een rijtje. Voor de eigen archieven en voor wie het interesseert.

  • Het kind is tot dik voorbij het jaar gewoon op mijn schoot in de zetel in slaap gevallen, omdat ze dat nergens anders wilde. Daar bleef ze vervolgens liggen tot ik zelf ging slapen. (Op mijn schoot, niet in de zetel, u mag weer ademen.) Gezellig, maar ‘normaal’ avondeten heb ik bijgevolg bijvoorbeeld behoorlijk lang niet kunnen doen. Ik kon wel perfect gaan plassen en wijn inschenken met een slapende baby in mijn armen. Jep, been there, done that, waiting for the T-shirt.
  • Plots ging dat niet vlot meer. Alles rondom haar was te interessant en ze werd op mijn schoot niet meer rustig. Ik dacht: ik leg ze nog eens in haar beddeke. Ge weet nooit!
  • En zowaar: geen bleitpartij! Ik kon mijn ogen niet geloven. Na al dat verwennen zeg.
  • Ik moet nog wel een half uurtje haar gezangen en turnoefeningen bewonderen tot ze in slaap valt. (Haar bedje staat naast het mijne, waar ik mij dan eventjes neervlei.) Daar moeten we ook ooit nog voorbij geraken, maar ik heb er vertrouwen in dat dat goed komt.
  • Daarna kan ik de kamer uit en is er vrijheid. Aperitieven! Eten! Rommel kijken op TV! (Opruimen! Afwassen!) Hoezee!
  • Doorslapen doet ze nog steeds niet, maar dat is voor mij al lang geen drama meer. Perceptie is alles. Bij de zoon dacht ik maaaanden dat ik het meest abnormale kindje ter wereld had gebaard, nu bekijk ik dat totaal anders. Ik maak me niet druk en doe van voeden, terugleggen, verder slapen. In normale omstandigheden nog 1 keer, bij ziekte/tandjes/monsterlijke sprongen nog wat meer. Dan vloek ik wel, eerlijk is eerlijk.
  • Dus ja, nog BV. Het voordeel is dat ge op die leeftijd wat men noemt een ‘stabiele productie’ hebt, en dat ik niet meer moet kolven overdag als ik werk bijvoorbeeld. En ik weet het: “ieuw dat loopt al!”, ik vond het vroeger ook raar maar het is een gevalletje ‘try being informed instead of just opinionated’. Kindjes hebben een natuurlijke stopleeftijd en doen dat dus niet tot hun 15e. Dat bouwt zichzelf af in feite, ge moet daar als moeder niet actief in ingrijpen. Of ik heel dat traject ga volgen, dat weet ik niet, we zien dat allemaal wel.
  • Conclusie: intensief, bakken geduld nodig, voldoening gevend. Maar vooral: geen strijd meer = rust in hoofd en hart.
  • Het intensieve zit hem bovendien waarschijnlijk niet in dit pad, maar gewoon in het hebben van 2 kindertjes en die meer dan gemiddeld (denk ik) rond mij hebben. De naaimachine vangt hier alleen maar stof en de binnenkant van restaurants zien wij (samen) weinig tot nooit meer. Dat ligt aan de omstandigheden (weinig opvangmogelijkheden) en ook een beetje aan mezelf (alles zelf willen opvangen en doen).
  • Ik kan niet ontkennen dat ik soms een beetje groen uit sla bij het bewonderen van prachtige maaksels of citytripfoto’s van andere moeders, maar ik leg mij neer bij mijn ploetermoederschap. Aan de omstandigheden kan ik weinig veranderen en achter mijn keuzes sta ik. En zolang we niet blind zijn voor werkpuntjes (misschien toch nog eens de binnenkant van een restaurant opzoeken samen), komt dat wel in het sjakoske. Kindjes zijn ook maar zo kort klein.
  • Verder: een lief, schattig, pittig dametje met een nu al befaamde eetlust. Ik heb er nogal mijn handen mee vol.

  •  photo foto4_zpsbd829926.jpg

  • Maar dat ik er vooral wreed content mee ben!

  •  photo foto1-2_zpsf7906e9d.jpg

Weekmenu

Week 12/7/2014 – 18/7/2014

  • Zaterdag: burgers (V) -> Ge kunt dat bezwaarlijk koken noemen, maar wij zetten dat al eens graag op het menu op zaterdag. In de vleestijd kwam daar nog wat gehaktkneedwerk aan te pas, maar dat moet nu ook al niet meer. Ha! Veggie hamburgers bakken, hamburgerbroodje beetje grillen, wat rauwkost, een sausje naar keuze en een plakje kaas ertussen en hup, klaar. De hamburgers van Garden Gourmet zijn heel goed, die van Vivera ook recentelijk goed bevonden, en die van Damhert lijken zo wat meer op gemengd dan rundsgehakt. Ook erg lekker. 8/10.
  • Zondag: Eten @ opa
  • Maandag: Spaanse stoofschotel met patatjes (V) -> Awel, jummers! Lijkt op chili no carne. Ik gebruikte de helft van het chilipoeder en onze muiltjes stonden al wat in brand, maar wij zijn niet veel gewoon. Quornpensen opgediept uit mijn diepvries (het smaakt echt beter dan het klinkt, beloofd), ooit gevonden in een plaatselijke Delhaize. Die enorme verspreiding van eetbaar vegetarisch spul blijft wel geweldig vervelend. Maar soit: aanrader! 8,5/10.
  • Dinsdag: Vervolg (V)
  • Woensdag: Vis & groentjes in papillot met puree ->  Met de vis (dit keer heek) en de groentjes (dit keer wortel, prei en courgette) die u zelf wenst. Ik raad net zoals MissAiesj wel wat voorbereidend stoofwerk aan, ik geloof nooit dat dat anders goed komt. Hier moet het ook wat langer in de oven, maar mijn oven is dan ook terminaal. Eenvoudig, lekker. 7,5/10.
  • Donderdag: Wok van prei, rode ui, champignon, stukjes + bakrijst (V) -> Een huisrecept geworden. Bakje kastanjechampignons in kwartjes, 2 preien en 2 rode uien in halve ringen. Veggie stukjes bruin bakken in uw wok, groenten erbij, wat look, en verder wokken. Afkruiden en overgieten met ketjap manis. Bakrijst erbij en klaar. Ik eet dat graag. 8/10.
  • Vrijdag: Restjes
Weekmenu

Week 5/7/2014 – 11/7/2014

  • Zaterdag: Onze prefab trouw, met als afsluiter frietjes. Zo zijn wij, ja.
  • Zondag: Eten @ opa
  • Maandag: Courgetteschotel met ui, salie en taleggiokaas + schnitzel (V) -> Lekker, maar de Chaumes (dat mocht ge van Meus gebruiken als vervangkaas) zou ik er niet meer in doen. Liever neutrale geraspte kaas dan. Ik eet nochtans graag Chaumes, maar het was wat raar zo. En dat ik ook eventjes genoeg courgetten heb staan grillen. 7,5/10.
  • Dinsdag: Vervolg (V)
  • Woensdag: Restjes (V)
  • Donderdag: Pasta halloumi (V) -> Komt vaak terug, dus lekker! Halloumi is de max maar wat rubberig, dat moet gezegd. Het helpt om hem onmiddellijk van de pan op te eten, maar die textuur verandert heel snel. De echtgenoot eet het zonder halloumi. Hij is niet niet erg avontuurlijk aangelegd. 8/10
  • Vrijdag: Smeus -> Tja. Lopende eitjes, patatten, garnalen. Wat moet ik meer zeggen. Niet voor de diëtende medemens. 9/10.
Weekmenu

Week 28/6/2014 – 4/7/2014

Er werd mij verzocht om gerechtjes te quoteren. Ik wil dat gerust doen, maar misschien is het dan handiger om het weekmenu te posten van de voorgaande week ipv de volgende. Het lukt me precies toch niet echt meer om ze tijdig te posten en bovendien valt er vaak een gerechtje weg door overschotten. Dus, voor de geïnteresseerden: nu met commentaar!

  • Zaterdag: Frituur (no comment needed. Hoewel, kent u mijn vaste recept al? Een kleintje met mayonaise apart en een kaas- en garnaalkroket voor moest het ooit van pas komen. Dank bij voorbaat.)
  • Zondag: Eten @ opa + koken voor andere opa
  • Maandag: Lasagna met gegrilde groenten (V) (Hoge score dat. 9/10. Echt lekker. Maar u zal uzelf vervloeken tijdens het maken. Middels iets in de trant van WAAROM OH WAAROM MOEST IK DAT NU WEER MAKEN?? of IN HET VERVOLG GAAN WE GEWOON ELKE DAG NAAR DE FRITUUR GODVER MEUS JONGEN! Maar het is het waard.)
  • Dinsdag: Vervolg (V)
  • Woensdag: Restje / diepvriesportie (V)
  • Donderdag: Ovenaardappelen/groenten met feta + quordon bleu (V) (Eenvoudig maar echt goed, oven doet het werk. Me like. Lief lust geen fetakaas *awoert* dus die blokjes gaan maar over de helft van de schotel. 8/10)
  • Vrijdag: Restje / diepvriesportie