Monthly Archives

augustus 2014

Weekmenu

Week 23/8/2014 – 29/8/2014

  • Zaterdag: Veggie vol au vent van de echtgenoot met verse frietjes (V) -> Heel lekker is dat, echt! Normaal met Garden Gourmet balletjes en stukjes, maar dit keer met balletjes en tofublokjes van Albert Heyn en het was ook perfect. Ik maakte ooit al eens tofu (zo’n bio-blok) en dat was werkelijk VERSCHRIKKELIJK, maar deze waren zeer te eten. Topreceptje, 9/10.
  • Zondag: Eten @ opa
  • Maandag: Volkoren Spirelli (V) -> Maar dan met veggie stukjes en groentebouillon enzo, you know the drill. Zeer kind-proof.  7,5/10.
  • Dinsdag: Vervolg (alleen thuis) (V) -> Er was nogal veel en de echtgenoot was er niet…
  • Woensdag: Nog eens vervolg (V) -> Er was dus wat veel.
  • Donderdag: Knolletjes uit de oven met spiegelei (V) -> Ik was hier heel benieuwd naar. (Hier met zoete en gewone aardappel, knolselder, radijs, ui, look en enkel gekruid met peper en zout.) Zo simpel namelijk. Maar echt, een aanrader! Het moest een tijd langer in mijn terminale oven (een half uur), maar lekker jong! Zoet, zout, pittig, hartig, en dan dat zalige ei… Ik wil dat vandaag alweer maken. 9/10. (De echtgenoot was matig enthousiast maar dat is precies zijn middle name tegenwoordig.)
  • Vrijdag: Knolselderpuree met zeewolf en sausje -> Met de rest van de knolselder deed ik dit. Heel lekker stoempje alweer, kindjes hebben er van gesmuld. (Saus uit een pakje hé, we gaan niet te zot doen.) 8,5/10.
koken met Lieve

Pasta met courgette en tomaten-mascarponesaus.

Op vraag van Ilse! Althans, ik hoop maar dat ze dat bedoelde. Het is alleszins erg lekker, dus een aanrader voor iedereen. Hier komt de obligatoire mottige foto!

 photo foto-27_zps0a1d1d9d.jpg

Nodig:

  • 2 courgettes in dobbelsteentjes van een goeie centimeter
  • 1 ui, fijn gesneden
  • 1 teentje look, geperst
  • 800g tomatenblokjes (blik)
  • 6 zongedroogde tomaatjes (ik neem altijd half-gedroogde), in stukjes (tip: schaar!)
  • 225 ml groentebouillon (ik geloof nooit dat het zo nauw steekt hoor)
  • gedroogde oregano
  • rigatoni of penne (werkt prima met volkoren). Het boek zegt 280g, maar ik neem voor die hoeveelheid saus 400-500g. Dan is er wel euh, veel.
  • 125g mascarpone
  • peper, zout, olijfolie
  • basilicum

Doen:

Verwarm de oven op 200°. Meng de courgetteblokjes met wat olijfolie en spreid ze uit in een laag in een ovenschaal. Rooster ze in de oven tot ze zacht zijn en wat bruin zien.

Verhit olie in een pot. Stoof ui en look tot ze zacht zijn. Voeg de tomaten, zongedroogde tomaatjes, bouillon en oregano toe. Laat sudderen tot het vocht een stuk inkookt.

Kook de pasta.

Roer de mascarpone door de saus als de dikte u aanstaat. Kruid met peper en zout. Proef. Voeg de pasta en courgetteblokjes toe. Meng goed en serveer met basilicumblaadjes bovenop. (Ik gooi er ook nog parmezaan en geroosterde pijnboompitjes op.) Smakelijk!

Weekmenu

Week 16/8/2014 – 22/8/2014

  • Zaterdag: Frituur
  • Zondag: Eten @ zus & co
  • Maandag: Vegetarische tajine (V) -> Dat was grappig hé, die keer dat de manmens mij een peperdure tajine schonk en daarna sprak: “ik lust dat eigenlijk niet zo tajine-eten”. Ik heb ze toch maar weer eens afgestoft. Eigenlijk ben ik daar geweldig fan van. Ge gooit daar een hele hoop dingen rauw in, deksel erop, en een half uur later hebt ge een heerlijk smaakvol geheel. Aanrader dit recept! 8,5/10.
  • Dinsdag: Vervolg (V)
  • Woensdag: Zalm met spitskool -> In de tajine moest wat spitskool, dus met de rest maakte ik dit. De 5 minuten dat ge u dan ’s werelds meest geslaagde huisvrouw voelt om al die efficiëntie: onbetaalbaar! Het zijn trouwens superlekkere patatjes, deze. Heerlijk! 8,5/10
  • Donderdag: Spitskoolstoemp met veggie cordon bleu (V) -> Een spitskool ziet er klein uit maar eens ge begint te snijden komt daar geen einde meer aan. Goed voor 2 dagen dus.
  • Vrijdag: One pot Zucchini Mushroom pasta (V) -> Het intrigeerde mij al lang, dat one pot concept. En het lukte, zo leutig! Ik moet nu wel eerlijk zijn: ik heb weer 1 van mijn befaamde snotneuzen, waardoor mijn smaakpapillen het laten afweten. Iets zegt mij dat het toch lekkerder zou zijn moesten de ingrediënten apart bereid worden (groentjes stoven of bakken bijvoorbeeld), maar het kan dus aan mij liggen.
Weekmenu

Week 9/8/2014 – 15/8/2014

  • Zaterdag: Burgers (V)
  • Zondag: Eten @ opa
  • Maandag: Mediterraanse groenten met feta en olijven + schnitzel + geroosterde patatjes (V) -> uit kookboek, kwam neer op een hoop gegrilde groenten met een laagje gekruide panko en fetablokjes/olijfstukjes er bovenop. Niet slecht maar veel werk voor een bijgerecht. U leest dat goed ja, ik stond alweer te grillen *aaah*. 7/10.
  • Dinsdag: Vervolg (V)
  • Woensdag: Restjes (V)
  • Donderdag: Couscous met geroosterde kerstomaten en pijnboompitten + groenteballetjes (V) -> Huisklassieker geworden. Couscous/tabouleh is voor mij echt fastfood en bovendien kan ik me er ziek in eten. Zo lekker! Couscous laten wellen in groentebouillon. Beetje olijfolie er over, evt wat limoen/citroensap, peper en zout. En dan wat je in huis hebt… Mijn favorieten: warme of koude tomaatjes, geroosterde pijnboompitjes, lente-ui, zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes, verse kruiden… De groenteballetjes van Garden Gourmet gooie men gewoon in de oven (bij voorkeur in een ovenschaal) et voilà, heerlijk eten! 9/10. (Het bleek ook weer genoeg voor 2 dagen. Onvoorspelbaar is dat hier, de ene week is al het brood en een hele emmer soep op binnen 1 dag, de andere week lijkt er geen eind te komen aan de restjes. Het zal wel eigen zijn aan het gezinsleven.)
  • Vrijdag: Vervolg (V)
Weekmenu

Week 2/8/2014 – 8/8/2014

  • Zaterdag: onverwacht bezoek: hapjes en cava (V)
  • Zondag: dagje Cadzand + frituur
  • Maandag: Pasta (volkoren penne) met tomaat, courgette en mascarpone (V) –> Simpel gerecht uit een veggie kookboek. Door mijn wederhelft bereid en heel lekker. Nu heb ik wel telkens de neiging om elk recept te bloggen. Misschien moeten jullie dat maar vragen indien interesse, ik willig verzoekjes gaarne in. 8/10.
  • Dinsdag: Vervolg (V)
  • Woensdag: Risotto met worteltjes en tuinbonen (V) -> Ok, het zijn nog steeds krengen die bonen, want we vonden ze echt niet. Misschien al niet meer het seizoen. Kastanjechampignons in de plaats gebruikt. Onze eerste risotto trouwens en njam, meer van dat! 8,5/10.
  • Donderdag: Wok van quorn en groenten met rijst (V) -> Recept weer uit mijn kleine wok-boekje. Lekker, maar ik had al een vermoeden dat de groenten nogal knapperig gingen zijn (rauwe wortels en sperziebonen in pan gooien, ik vertrouw het nooit. Ik heb meestal gelijk.) De quorn was wel heel lekker zo gemarineerd. Perfect om vlees in wok te vervangen dus dat ga ik nu meer doen. 7,5/10.
  • Vrijdag: Gekookte patatjes, gestoofde worteltjes (diepvriesportie) en quordon bleu (V) -> Niet genoeg restjes verzameld om te overbruggen, dus simpele kost.
Weekmenu

Week 26/7/2014 – 1/8/2014

  • Zaterdag: Deluxe burger GG met champignonsaus, witloofslaatje en frietjes (V) -> Een beetje om steak friet te vervangen. Zeer te pruimen. 8/10.
  • Zondag: Eten @ opa + restjes.
  • Maandag: Preischotel met zalm -> Aanrader! Mijn kinders vonden het geweldig, had ik niet verwacht (vooral niet van de kleuter, dat ander kindje eet alles). Niet geschikt voor mensen met bechamel- of patattenallergie. 8,5/10
  • Dinsdag: Vervolg
  • Woensdag: Enchiladas met seitangehakt (V) -> Heel lekker! Het seitangehakt paste hier dan weer wel perfect in. Wel alweer een beetje een variant op chili no carne. De wederhelft was wat minder enthousiast maar die heeft het niet voor dingen met kaaskorstjes (I know! He’s crazy!). Het bleek ook weer genoeg voor 2 dagen, ik vond dat niet erg. 8,5/10
  • Donderdag: Vervolg.
  • Vrijdag: Kaasburger GG met witloofslaatje en puree -> Ik wilde iets doen met de hippe tuinboon maar die krengen bleken niet te vinden in de winkel waar ik speciaal mijn kinders mee naartoe sleepte. En ja, dan durft het al eens wazig worden in de strakke planning in mijn hoofd. Ik kan daar precies niet zo goed tegen. Dus werd het simpele impro met stervende dingen uit de frigo die niet zo goed bij mekaar pasten. Desalniettemin gesmaakt. (En ik heb echt geen aandelen bij Garden Gourmet.)