koken met Lieve

Preistoemp

Een sneeuwreceptje: hartelijk, verwarmend en met voldoende vitamientjes om de koude te doorstaan.

Preistoemp aka: de lekkerste stoemp ever. Van Jeroen Meus, van wie ik absoluut een grote fan ben geworden (en ik niet alleen precies). Plat préféré was al heerlijk en ook Dagelijkse Kost is een schitterend programma. En het eerste waarvan ik al zoveel gerechtjes geprobeerd heb. De preistoemp werd hier door ons beiden bijzonder goed onthaald, hij is gewoon zalig. En dat deed het feit dat mijn beurre blanc mislukte en mijn kabeljauw uit mekaar viel, helemaal verbleken.

Voor het volledige gerecht kan u hierheen, ik pik er even de stoemp uit.

Nodig voor een flinke pot:

3 à 4 preistengels

Een kleine kilo aardappelen

Een flesje witbier

1 grote ui

Laurier, tijm en een touwtje errond

Boter, peper, zout

Doen:

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.

Was de preistengels en snij ze fijn. Snij de ui fijn.

Stoof het uitje aan in boter op een zacht vuur, voeg de prei toe en het kruidentuiltje.

Overgiet met het witbier en laat een kwartiertje (of wat langer) stoven op zacht vuur.

Voeg de aardappelen toe en prak tot een smeuïge puree. Kruid goed af.

Bak er een visje bij en geniet!

Ik doe dat eigenlijk ook al lang, van dat nu zo hippe weekmenuten. Maar ik ben er precies niet van overtuigd dat mensen er interesse in hebben hoe dat weekmenu van ons er dan wel uitziet. En ik schaam mij er vooral een beetje om dat het nogal simpeltjes is in vergelijking met dat van andere dames/heldinnen. Maar anderzijds is dat wel gemakkelijk als het ergens zwart op wit staat, in plaats van gekribbeld op mijn wekelijkse kleine briefje. Misschien hier ook gewoon een tabblaadje maken, we’ll see.

6 Reacties