Uncategorized

Dag mijn moederke.

Ik hou niet van het laatste beeld dat, vrees ik, voor zolang ik leef in mijn netvlies staat gegrift. Het was heftig, adembenemend, vredig en vreselijk tegelijk. “Het spijt me dat ik zo kort uw moeder ben geweest”. Krak, zei mijn hart. Gisteren werd de zwaarste dag van mijn leven. Het was oneerlijk, veel te vroeg, veel te hard. Maar je lijden is vandaag niet meer… Je hoeft eindelijk niet meer wakker te worden. Met je laatste wensen daag je ons uit. “Draag geen zwart, ik hou van alle kleuren!” En waar we een blauwe kist beschilderd met wolkjes, korenbloemen, madeliefjes en een zon gaan vinden, dat weten we ook nog niet. Ik hou je vast in mijn herinneringen, moederke. Word net als je moeder en vader zo’n lief klein zacht wolkje, en vlieg me maar vaak over het hoofd… “Ge moet dan wel omhoog kijken hé”, zei je nog. Doe ik mama.

 photo Moederdochter_zps810aeeb7.jpg

17 Reacties

 • Isabel

  Zo ontzettend oneerlijk… Heel erg veel Sterkte Lieve, voor jou en je naasten. Een hele mooie vrouw je mama, net als haar dochter.
  Zorg goed voor jezelf

 • Sara

  Ik heb tranen in mijn ogen door dit stukje te lezen. Je moeder heeft prachtige laatste wensen, haar afscheid moet helemaal ‘jullie’ zijn en niet zomaar standaard. Ik hoop dat het voor jullie zal lukken om ook op jullie eigen manier afscheid te nemen. Veel sterkte, veel goede moed in deze moeilijke momenten. En ik hoop dat de herinneringen en de liefde het verdriet kunnen helpen verzachten. En dat wolkje, dat zal er zijn, daar geloof ik enorm in. En jij zult het zien, ook daar twijfel ik niet aan. Dikke knuffel. x

 • Nike

  Potverdorie zeg, dit is hard. Ik heb fijne herinneringen aan je mama. Zo goed heb ik haar niet gekend, maar ik kwam wel eens op straat 57 voor een klapke en we mailden soms. Reken maar dat ik ook eens omhoog zal kijken!
  Lieve, ik wens jullie allemaal en je broer(s), zus(sen) en vader in het bijzonder heel veel sterkte deze dagen en alle dagen die nog moeten komen.

 • Ine

  Heel veel sterkte toegewenst Lieve! Veel meer kan ik niet zeggen want ik ben daar niet zo sterk in, helaas… Onthoud vooral de leuke en zotte dingen en blijf ze vertellen aan je kids.

 • Upje

  Wat lijken jullie op elkaar … Uiterlijk toch alvast, ik ken je mama natuurlijk niet. Hoewel je prachtige woorden hierboven al heel heel heel veel zeggen.

  Zorg goed voor jezelf, laat je kindjes je maar troosten als je het even niet meer ziet, en … ik beloof je dat je dat vreselijke laatste beeld op een dag kunt vergeten. Of er tenminste heel vaak ook helemaal andere beelden kunt laten voorheen schuiven.

  Veel sterkte, heel stevige knuffel en … ik denk aan je/jullie.

  x

 • Anne

  Ik kom nog eens terug hier…

  Het is ondertussen meer dan 3 jaar geleden dat mijn zus overleed, en dat laatste beeld, dat blijft. Hoe ze was toen we afscheid namen. Hoe die laatste gruwelijke, korte, heftige 6 maanden waren. Dat blijft me altijd bij. Het gemis blijft ook altijd.

  Maar de mooie herinneringen ook…