koken met Lieve

Kip in jagerssaus

Herfst, koud en donkere tijden. Een stoofpotje kan dan al eens wonderen doen voor uw gemoed. En omdat het niet alle dagen stoverij met frietjes kan zijn, variëren we al eens. Kip in jagerssaus en kroketjes bijvoorbeeld.

Het recept komt uit het tweede SOS Piet boek. Het lijkt heel erg op coq au vin, maar wij vinden het lekkerder. Dat kan ook liggen aan het feit dat ik de laatste keer mijn coq au vin bereidde met een knalpaarse en nogal degoutante wijn. Maar toch, probeer het eens, het is echt lekker!

Nodig:

1 kip van goede kwaliteit, in stukken gesneden

1 ui, fijn gesnipperd

250g champignons, in 4 gesneden

250g spekjes

4 eetlepels bloem, boter, peper en zout

2 glazen rode wijn

1 dl cognac

1 liter water

1 el kippenbouillon

2 el tomatenpuree (ik neem 1 cupje)

2 el peterselie

To do:

Neem een brede pot en smelt de boter. Braad de stukken kip hierin bruin aan beide kanten en kruid ze flink met peper en zout. Ze moeten niet garen, gewoon een kleurtje krijgen.

Voeg de gesnipperde ui toe, de spekjes en de champignons. Bestrooit het geheel met de bloem en roer, zorg dat alles goed door bloem is omgeven.

Blus met de rode wijn. Voeg cognac, water, kippenbouillon en tomatenpuree toe.

Laat het geheel opkoken en verlaag dan je vuur. Laat een klein uurtje sudderen. Indien nodig/gewenst kan je de saus nadien nog wat bij binden met sausbinder.

Bestrooi met gehakte peterselie en serveer. Smakelijk!

5 Reacties