Hummeltje,  overpeinzingen

What’s in a name?

Ik vraag mij af hoe traumatiserend het zou zijn voor een kind – hetzij mannelijk, hetzij vrouwelijk – om door het leven te gaan als “Hummel”. Of “Hummela”, indien vrouwelijk, wij zijn flexibel.

Flexibel, maar niet gemakkelijk, zo blijkt. Van mijzelf weet ik al lang dat ik niet veel namen mooi vind. Of beter: ik vind veel namen erg mooi, maar er zijn er weinig die ik zou kiezen voor het eigen nageslacht. Echt heel erg weinig, eigenlijk. Concreet heb ik voor een jongen 1 naam. U leest dat goed: één naam. Dat beperkt natuurlijk het zeggenschap van een levensgezel. Om maar niet te zeggen dat die in mijn ideale wereld niets in de pap te brokken heeft. Helaas val ik op mannen met toch wel ietwat karakter, dus een evidente overtuigingsmissie wordt dat niet. Lief kent de jongensnaam al lang, maar wordt er niet wild enthousiast van. Hij slaat anderzijds ook niet groen uit wanneer hij hem hoort, dus ik leef in hoop.

Wat een meisjesnaam betreft, is het zo mogelijk nog moeilijker. Daar heb ik er namelijk… geen enkele voor. Er is 1 naam die ik knap vind en zou verkiezen, maar niet met dezelfde begeestering als voor de jongensnaam. Lief vindt ook deze naam echter maar zo-zo.

Lief weet met andere woorden dus heel erg goed wat hij niét wil. Wat hij wel wil, dat is een andere kwestie. Ik weet niet hoe dat met u zat (er komt weer een schaamtelijke bekentenis), maar ik draag al sinds mijn puberteit een briefje mee in mijn portefeuille met namen op die ik mooi vond. Daarop werd natuurlijk lustig geschrapt en aangevuld, maar ik werd met de jaren kieskeuriger. Mijn lijst werd geperfectioneerd. Lief, dat is een man en vroeger was dat een jongen, die heeft daar nog nooit over nagedacht. Als je hem vraagt welke namen hij mooi vindt, dan moet hij heel diep nadenken. En zegt hij wel wat, maar meer from-the-top-of-the-head. Met weinig overtuiging en weinig passie. Om maar te zeggen: hij zei eens een keertje dat hij “Massimo” wel schoon vond. MASSIMO! *hartaanval* Volgens mij meende hij het nog ook.

En kijk, ik beken: ik vind dat eigenlijk niet eerlijk. Ben ik al meer dan 10 jaar bezig om dé namen te destilleren uit het gigantische aanbod dat er bestaat, mag een man die daar nog nooit over nadacht daar zomaar een stokje voor steken. Namen die het resultaat zijn van mijn diepgaand empirisch onderzoek en zware selectieproeven, een heel decennium lang? “Bwa, ik vind dat zo schoon niet”, zegt hij, en daarmee zou de kous af moeten zijn.

Het worden nog zware noten om te kraken jong. But I will not surrender sisters, en dat doe ik voor elk jong meisje dat een briefje met namen voor haar toekomstige kindertjes in haar tasje heeft steken.

Als toemaatje enkele namen die ooit op mijn lijstje prijkten maar de selectieproeven niet hebben doorstaan…

Mannelijk: Milan, Luka, Milo, Jamin

Vrouwelijk: Katinka, Jennifer, Lieselore, Neeltje, Estella, Reintje, Skye

Probeer er niet teveel van te maken. Sommigen vind ik immers nog steeds mooi, anderen “bwah”, van nog anderen denk ik “Man wat voor smakeloze puber was ik!”. En nee ik verklap niet welke tot welke categorie behoren. Sommigen zijn geschrapt omdat ze té veel zijn gaan voorkomen, een voor mij persoonlijk belangrijk criterium. Ik vond dat nogal sneu dat er vroeger 8 Steventjes, 9 Kristofkes en 10 Annekes in mijn schooltje zaten. Een beetje uniciteit mag wel, al moeten mooie namen daar dan soms wel voor sneuvelen. Anderzijds ga ik mijn kind ook niet Lancelot noemen hoor, omdat hij zeker de enige zou zijn. We vinden wel een gulden middenweg.

En met natuurlijk alle respect voor de mensen die vermelde namen erg mooi vinden, kozen of gaan kiezen. Over smaken en kleuren valt niet te twisten, gelijk ze zeggen. Zo weet ik dankzij Twitter dat veel dames een lichte kokhalsreflex krijgen bij het horen van de naam Skye. En zullen er ongetwijfeld mensen zijn onze uiteindelijke keuze ook niet mooi vinden. C’est la vie. Maar als jullie dan gewoon zéggen dat jullie de naam de max vinden, dan zijn wij ook al content. Net zoals jullie Hummel natuurlijk ook 1 van de schoonste beebies ooit gaan vinden. Dat spreekt.

Reacties uitgeschakeld voor What’s in a name?