koken met Lieve

Hete bliksem

Bij ons heet dit hete bliksem, maar daar bestaan evenveel versies van als er huismoeders zijn denk ik. Ik heb dit receptje gekregen van Sara, maar zij heeft geen blogje dus ik kan niet linken. Ik kan haar wel bedanken, want ik maak het erg veel omdat we het beiden ontzettend lekker vinden. Ik geloof dat zij er ook nog champignons bij deed, maar deze zijn hier ten huize ergens onderweg gesneuveld.

Ik denk ook dat Tess bij de bloggers al zwaar gescoord heeft met een heel erg soortgelijke schotel, maar ik geef deze toch nog even mee voor het geval jullie eens een klein beetje willen variëren (ik zeg een klein beetje, omdat er niet veel verschil is).

Nodig:

– Een bakje spekblokjes

– Een halve kilo gemengd gehakt

– 4 à 5 appels

– Een stuk of 4-5 grote aardappelen

– Gemalen kaas

– Melk, peper, zout, muskaatnoot, rietsuiker

– Eventueel een uitje

To do:

Bak de spekblokjes. Ik doe hiervoor tegenwoordig geen vetstof meer in de pan, want eens ze heet genoeg worden, smelt het vet van het spek en heb je genoeg vetstof. Bak ze bruin krokant. Doe ze in een kommetje op wat keukenpapier.

Bak in dezelfde pan het gehakt rul. Subliem hiervoor: de pureestamper! Een tip van Piet Huysentruyt, die het dan weer hoorde van Sergio. Leve Sergio. (Je kan ook nog een uitje snipperen en bakken bij het gehakt, maar meestal ben ik daar te lui voor).

Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboortje. Snij ze in niet te dikke schijven.

Kook de aardappelen en maak er een heel smeuïge puree van (met genoeg melk). Kruid goed af (peper, zout, muskaatnoot).

Neem een ovenschaal. Leg onderin het gehakt waar je de spekjes tussen gemengd hebt. Druk dit wat aan. Verdeel daarop alle appelschijfjes. Strooi er een klein beetje rietsuiker bovenop. Verdeel hier bovenop de puree en strijk die mooi open. Nog eens hier bovenop strooi je rijkelijk gemalen kaas.

Dit alles moet in de oven, op 180 graden, toch zeker voor een uurtje (de appels zijn rauw, die moeten garen). Als het kaaskorstje te bruin dreigt te worden, kan je er wat aluminiumfolie bovenop leggen. Makkelijk aan deze schotel is dat je deze perfect ook op voorhand kan maken en in de oven kan zwieren een uurtje voor je wil eten.

Opgelet: als dit klaar is, is het stomend heet. Ik hou daarvan, maar het lief bijvoorbeeld wacht altijd eerst een beetje. Oja, het ziet er eigenlijk ook niet uit op je bord, maar dat is niet de bedoeling. Het is gewoon geweldige rommelige comfort food. Smakelijk!

Reacties uitgeschakeld voor Hete bliksem