koken met Lieve

Koekskestaart

Een echte klassieker bij ons thuis. Als er een taartgelegenheid is, dan is deze er zeker bij. Mijn moeder maakte ze en heeft mij dat snel aangeleerd, dus ik maak ze ook al zo’n 10 jaar. Je moet ze eigenlijk maken de dag voor je ze wil opeten. Er er kruipt wel wat werk in, want alles is zelfgemaakt, maar dat hoort zo hé. Je hebt nodig: choco, crème au beurre, petit beurrekes, koffie. Gezond? Nee. Licht? Euhm, nee. Lekker? Jaaaaa!

Choco:

– 5 repen fondant chocolade

– 2 redelijk grote eieren

– 2 à 3 lepels kristalsuiker

– 125g vetstof (boter)

Mix de eieren en de suiker samen. Smelt de chocolade en voeg de boter toe in klontjes zodat ze uiteindelijk mee smelt. Voeg dit bij het ei-suikermengsel en mix met de staafmixer tot een homogene massa. Lik zoveel mogelijk lepels af.

Crème au beurre:

– 250g bloemsuiker

– 250g margarine

– 1 ei

Klop vetstof en suiker tot een wit mengsel. Voeg de eierdooier toe. Klop het eiwit apart stijf er roer voorzichtig onder het mengsel.

Zorg dat alles redelijk afgekoeld is maar wel goed smeerbaar!

De taart:

Schenk wat koffie en melk in een diep bord en zorg dat dit goed warm is. Doop hierin je koekjes snel onder (ze moeten doordrenkt zijn maar mogen niet uit mekaar vallen) en maak een laagje koekjes op de taartschaal. Besmeer deze laag met choco. Het kan soms een beetje een boeltje worden, dat wel. Maar hou vol, het komt goed. Doop opnieuw koekjes onder in de koffie, leg ze op de laag choco en besmeer met crème au beurre. Ga zo door tot je de taart hoog genoeg vindt. De bovenkant decoreer je naar keuze met witte of bruine chocoladeschilfers, gekleurde bolletjes, een opschrift met de spuitzak…

Onderstaande is al lang verorberd en verteerd want ze was voor mijn vader zijn 60e verjaardag enkele jaren geleden, maar zo moet het er ongeveer uitzien.

Reacties uitgeschakeld voor Koekskestaart