koken met Lieve

Mijn ovenpatatten.

Voor als het rap moet gaan en ik toch het gevoel wil hebben dat ik gekookt heb. Ge kunt er bovendien eindeloos mee variëren. Ik maak ze minstens 1x per week. Er zijn een paar basisvoorwaarden:

– patatten (duh)

– een goede olijfolie

– kruiden naar keuze

– een non-stick bakblik!

De patatjes kunt ge schillen, maar dat hoeft zelfs niet. Zelf doe ik het zo: als ze heel vers zijn, dan snij ik ze met schil en al in stukjes. Liggen ze er al een tijdje en zijn ze wat slapjes of rimpelig, dan worden ze wel geschild en in stukjes gesneden.

Spoel ze af onder de kraan en stort ze in het bakblik. (Dit bakblik is wel belangrijk, want daarin kleven ze absoluut niet. Ik heb andere dingen geprobeerd: op folie ingesmeerd met olie bijvoorbeeld, maar het is nooit zo goed. Het blik komt van den Blokker en is zeer handig.)

Edit: @MissAiesj op Twitter gaf de correcte tip dat dit vaneigens met bakpapier ook zal lukken.

Kruid met peper en wat ge verder ook maar wilt. Momenteel doe ik het met een Franse kruidenmix van Oil&Vinegar die ik zeer geslaagd vind. Je kan er wat provençaalse kruiden over strooien, verse kruiden als het daar de tijd voor is, wat lookteentjes crushen en toevoegen, een paar blokjes lookboter tussen smijten…

Overgiet met een paar flinke scheuten olijfolie en hussel nu alles met de handen door mekaar. Gooi het blik in uw voorverwarmde oven op hoge temperatuur (ik doe 220 graden) en laat ze een half uurtje garen en bruinen. Hou ze wel in de gaten want elke oven is anders. Af en toe eens opschudden zorgt voor een beter verdeeld bruin kleurtje.

Ik doe er pas nadien zout of bij voorkeur fleur de sel op (mmmm), omdat ze dan minder uitdrogen in de oven.

Gereed!

Reacties uitgeschakeld voor Mijn ovenpatatten.