koken met Lieve

Quesadilla’s met guacamole

Uit Jamie’s Dinners. Ik doe niet alles volgens zijn boekje, maar toch veel. Proberen hoor, ’t is écht lekker.

Men gaat naar de winkel en brengt mee:

– Een pak tortillawraps (de kleinste! versie – meestal 8 stuks)

– Kipfilet (bio hé, niet van zielige kipkes)

– Een groene en een rode paprika

– Lente-uitjes

– Een avocado (heel rijp, anders is dat niet te eten)

– Wat tomaat

– Limoen

– Koriander

– Kaas om te raspen (of zakjes): meng naar believen bv. emmental/ jonge kaas + belegen kaas/cheddar. Ik ben vandaag speciaal naar den Delhzaize aan de Watersportbaan geweest omdat ze daar zeker alles hebben, maar vaneigens hadden ze geen cheddar. Trotseer ik daarvoor de overvloed aan onvriendelijke stadsshoppers pal op de middag zeg. Maar cheddar, toch maar doen als ge het vindt.

To do:

Grill de kip. Ik doe dit op een grillpan – wreed gemakkelijk. Kip in fijne reepjes snijden, kruiden, wat olijfolie opsmeren en in de pan zwieren. Later efkes omdraaien, en klaar. Laat ze wat afkoelen en snij de reepjes in kleine blokjes. Ge moogt uw fileekes natuurlijk ook gewoon bakken, of misschien hebt ge zelfs gewoon wat overschot aan kippenblokjes: ook goed dus.

Maak de vulling van de quesadilla’s. Snij daarvoor de paprika’s in fijne brunoise, alsook de lente-ui (hou daarvan een beetje over). Hak ook wat koriander fijn (en hou ook wat over). Doe dit allemaal samen in een grote kom en doe de kippenblokjes erbij. Rasp de kazen en voeg dit ook toe. Je mag fameus wat kaas hebben, dit is het hoofdbestanddeel van je mengsel. Het zorgt er straks voor dat de quesadilla mooi samenblijft. Oh ja, Jamie voegt ook wat chilipepertjes toe, maar ge moet dat kopen in van die grote getalen en dan heb ik veel te veel over. Dus meestal doe ik dat niet, ik ben toch niet pikant aangelegd (nee, er volgt geen flauwe mop). Ge gaat waarschijnlijk een te grote hoeveelheid vulling hebben maar dat is alleen maar een voordeel: doe in een zakje en in de diepvries, en volgende keer hebt ge er geen werk aan.

Voor guacomole heeft u ongetwijfeld een eigen recept. Ik doe gelijk Jamie een avocado in de cutter samen met wat lente-ui, een tomaat in blokjes, peper, zout, wat koriander en limoensap (dan wordt het niet zo snel bruin). Ook hier doet Jamie weer wat chili’s bij, maar die mens is daar een beetje door geobsedeerd. Hak, proef en doe in een potje.

Zet voor de quesadilla’s een antikleefpan op het vuur en laat verwarmen (gebruik geen vetstof, allez dat mag, maar het is echt overbodig). Gene paniek over wat volgt, het komt goed! Leg er een tortilla op. Bedek deze met de vulling en spreid mooi uit tot aan de randjes. Leg hierop een andere tortilla. Laat de inhoud wat smelten en check met een spatel eens de onderkant door de quesadilla een beetje op te tillen. Staat het kleurtje u aan, draai dan de boel om. Echt geen paniek, dat lukt. Laat onderaan weer kleuren tot ge het goed vindt, haal van de pan en leg op een bord. Nu kunt ge dit met een schaar in 4 snijden: en voila! Maak er daarna nog ene, en nog ene…

Eet met de guacamole en vooral met uw handen. Een slaatje past er ook nog bij, zure room voor liefhebbers. Als ge er teveel hebt: gewoon laten afkoelen en in de frigo bewaren, weer opwarmen als ge er zin in hebt.

Varianten: met die gegrilde kip, dat is eigenlijk al een variant. Ge kunt het dus perfect vegetarisch houden. Het zou ook niet slecht zijn met vis – of schelpdieren, restjes varkensvlees of geroosterde groenten.

Reacties uitgeschakeld voor Quesadilla’s met guacamole