Stoverij met verse frietjes
Ik heb het in mijn ‘about’ over stoverij, dus eigenlijk moet dat recept hier toch ook terecht komen niet waar. Iedereen zal wel een manier hebben om stoofvlees klaar te maken, dit is de onze. Of beter, die van Piet Huysentruyt gekruist met die van Jeroen Meus, waar we aan gesleuteld hebben. En we blijven perfectioneren. Piet maakt stoverij met varkensvlees, maar dat vond ik maar niets. Ik deed dat de eerste keer ook en vroeg mij af hoe mijn moeder er in godsnaam in slaagde om dat vlees zo lekker draderig te maken. Bleek het natuurlijk gewoon om rundsvlees te gaan, bij ons thuis. Ik had nog lang mogen proberen met de blokjes varkensvlees. Verder vinden wij dat stoverij behoort te worden verorberd met verse frietjes erbij, niets is zo lekker. Thuis ben ik wat meer ‘à la light’ opgevoed en werden er gewoon gekookte patatjes bij geserveerd.
Nodig voor 3 – 4 personen:
– 1 kilo rundsstoofvlees van goede kwaliteit
– 2 uien
– 2 flesjes donkere bier
– rundsbouillon
– water
– echte boter, bloem
– tijm en laurier
– een sneetje wit brood of peperkoek
– mosterd
– een goeie kwaliteitspot (ideaal maar vreselijk duur = Creuset)
– veel tijd
Doen:
Smelt de boter in de pot op hoog vuur en laat lichtbruin kleuren. Stoof hierin de uien die in halve ringen zijn versneden.
Smelt boter in een pan en laat hierin de stukjes vlees korsten. Kruid ze met peper en zout. Doe dit desnoods in 2 sessies, de pan mag vol maar niet overvol liggen. Niet in roeren of prikken, gewoon rustig een kleurtje laten krijgen. Draai ze om en laat ook de andere kant bruinen. Voeg het vlees toe aan de pot met uien. Giet het bier in de pan waarin het vlees werd gebakken en laat het rustig opwarmen. Roer de aanbaksels erin los.
Haal de pot van het vuur en strooi 3 lepels bloem over het vlees. Roer om zodat de bloem mooi verdeeld wordt. Zet de pot terug op het vuur. Blus met het warme bier en voeg indien nodig water toe tot het vlees onder staat. Laat het geheel opwarmen en voeg eventueel wat rundsbouillon toe.
Gooi 2 laurierblaadjes en wat takjes tijm (mogen ook de gedroogde versies zijn) in de pot. Besmeer de peperkoek met mosterd en voeg ook toe.
Het werk zit er op: zet het vuur op een laag pitje en laat een uur of 3 sudderen.
Je hebt nu veel tijd om frietjes te snijden. Kies een goede frietaardappel, schil ze, snij in frietjes. Spoel deze heel goed met water en droog ze goed in een verse handdoek. Bak ze een eerste keer op 160 graden, een tweede keer op 180 graden.
Smakelijk!