koken met Lieve

Varkenshaasje op autistische wijze

Kijk, we moeten daar eerlijk over zijn. Voor mooie kunstige foto’s van eten kan u hier niet terecht. Ik weet dat en ik vind dat spijtig, maar het zij nu eenmaal zo. Daar zijn verschillende redenen voor: ik heb geen wreed schoon servies, ik hou van heel warm eten (lees: geen uur de tijd om er een fotogeniek schilderijtje van te maken) en ik moet mijn eten vooral nooit voorschotelen aan 1 of andere masterchef. Dat is hier allemaal gewone kost voor mijzelve en mijn huisgenoot, die na een meestal zware werkdag en/of zorgenvoorhetkinddag gewoon een bordje lekker eten willen verorberen.

Wat het ook wel is: ik creëer eigenlijk geen maaltijden. Zelfs na al die jaren koken, wil ik gewoon recepten lezen en namaken. Ik wil daar niets aan veranderen, ik wil daar niet het 1 en ander aan toevoegen of van weglaten, ik voel geen drang om te experimenteren. Hoe dat komt dat weet ik niet, maar ook dat zij zo. Dat maakt dat er van alles wat ik maak wel ergens op het interweb al een recept te lezen staat met een mooiere foto dan wat ik er van zou maken.

Onderstaand toch nog maar eens een lelijke foto (zelfs het Instagramfiltertje mag niet baten), omdat ik het sausje bij mijn varkenshaasje wel geslaagd vind. Dan staat het bij deze ook weer zwart op wit voor de toekomstige kleinkindertjes. Ook dat sausje heb ik natuurlijk niet zelf uitgevonden, maar ik weet niet meer waar het dan wel vandaan komt. Ik maak mijn varkenshaasje quasi altijd op dezelfde manier, ik ben ook een beetje autistisch, dat weet u dan ook al weer.

Nodig:

  • Varkenshaas
  • Peper en zout
  • Boter
  • Rundsbouillon
  • Honing
  • Mosterd
  • Instantsausbinder voor bruine saus
  • Wat u daar graag bij eet (kroketjes, patatjes, groenten…)


Photobucket

To do:

Kruid het varkenshaasje met peper en zout en schroei het langs beide kanten aan in boter op hoog vuur. Zet de pan daarop nog een kwartier in de oven die voorverwarmd is op 170°. Zo krijg je een mooi rosé varkenshaasje en zo hoort dat. Droog is niet lekker.

Neem het varkenshaasje uit de pan en laat het rusten. Giet het overtollige vet uit de pan en zet ze terug op het vuur. Giet er water in en voeg hierbij een half blokje rundsbouillon toe. Voeg nog toe: een lepeltje honing en een lepeltje mosterd (van beide evenveel). Roer en laat alles oplossen. Laat de saus opkoken en voeg de sausbinder toe, de saus zal binden tijdens het koken. Is ze te dik, voeg nog wat water toe, te dun, nog wat sausbinder… u snapt het wel. Ik heb nooit beloofd dat het een hoogstaand sausje is, maar het is wel zeer lekker.

Ik vind dit dus het smakelijkst met gekookte patatjes bij en verse boontjes. U weet wel: boontjes kuisen, koken in zout water, zeer koud spoelen. Sjalotje stoven in goeie boter, boontjes erbij, bijkruiden met wat peper, zout en een beetje azijn. Mmm.

Reacties uitgeschakeld voor Varkenshaasje op autistische wijze