Nino,  overpeinzingen

What have I become?

Een zinnetje in mijn vorige post inspireerde me tot een nieuw stukje. Namelijk dat van de groentenpap en de richtlijnen van Kind & Gezin, die naast zeer correct, duidelijk en goed bedoeld zijn, ook vreselijk veel angst induceren. En mede postnatale depressies veroorzaken. Mijn gedacht natuurlijk hé, mijn gedacht. (*)

Nu moet u weten, ik ben geen flipkous. Ik hou nogal van relativeren, rustig blijven, met de voetjes op de grond staan en meer van dat moois. Ik vroeg me dan ook af of dat zou veranderen door het moederschap, want om mij heen zag ik vele lotgenoten worstelen met die kwestie.

Het begint vaak al bij de zwangerschap. Akkoord, er bestaat nogal wat onduidelijkheid over wat mag en niet mag, indien u niet immuun bent voor toxoplasmose bijvoorbeeld. Maar na wat rondkijken en -vragen was ik daar al snel uit en vond ik daar mijn weg in. Ik heb menig oogrollen verspild aan andere zwangeren die op fora ‘Help!!!!! Ik heb kruidenkaas gegeten!!!!” kwamen delen met de rest van de zwangere mensheid. Grappig en een beetje vreemd was echter dat daar reeds een kanteling aan het optreden was. Waar ik dacht: ‘Kom jong, doe maar gewoon’, dachten anderen dat klaarblijkelijk ook over mij. Wanneer ik op een BBQ de sla (recht uit den hof, waar de jonge poes de dag voordien voor mijn ogen haar behoefte deed tussen jawel, de sla) toch maar afsloeg, werd ik als aansteller bekeken. Wanneer ik de taart met crème au beurre (rauwe eitjes) aan mij voorbij liet gaan, kreeg ik een oogrol toegeworpen en werd de taart me toch voorgeschoteld. ‘Gewoon opeten jong, gij flauwe zwangere!’, dacht mijn gastvrouw, en ik die heel de tijd dacht dat ìk net de nuchterheid zelve was, voelde mij een beetje onbegrepen.

Nu moet u weten, eenmaal u kindertjes heeft, dan is er geen ontkomen meer aan. Kleertjes mogen niet zomaar gewassen worden, dat moet met een bepaald middel. Nieuwe kleren of speeltjes moeten trouwens ook gewassen worden, want je weet maar nooit waar die vandaan komen. Feitelijk, gebruik daarvoor ook maar ineens de Dettol. Baby moet elke dag in bad. In dat bad moet speciale olie, antihypohyperallergeenzonderparabenenenandereviezedingens. Zeep mag niet, allez wel op bepaalde lichaamsdeeltjes, op voorwaarde dat het wreed speciale zeep is. Het water mag niet te koud zijn, maar ook niet te warm. De kamer mag niet te koud zijn, maar ook niet te warm. En proper genoeg. Netjes. Hygiënisch. Baby moet continu worden gewogen. En gemeten. En hij moet altijd genoeg bijkomen. Maar ook niet teveel. Dat komt allemaal op curves en afwijkingen daarvan zijn abnormaal. En uw schuld, als moeder. Want gij hebt zeker niet flink gerust, niet goed gegeten, waardoor uw melk niet voedzaam genoeg is. Tsss!

Ook dikke pret is het slaaphoofdstuk. Het kind mag zeker NIET op zijn buik slapen. Maar ook niet op zijn zij. Niet in het ouderlijke bed: daar stikt hij van. Een dekentje: dat mag niet, daar stikt hij van. Een beertje in bed, dat mag ook niet. Want baby propt dat in de mond, en dan stikt hij weer. Pas op: een beertje moet wél mee opdat baby de slaap zou kunnen vatten. Wat impliceert dat ge – eens de baby slaapt – op uw kousevoeten de kamer moet insluipen om het beertje weer uit zijn bed te plukken. (Echt waar, u lacht, maar het staat zo in het boekje). Een slaapzakje, dat moet dan weer. Maar niet te groot, want dan zakt baby naar beneden. En stikt hij. De kamer mag niet te warm zijn, want dan krijg je wiegedood. Een bumpertje rond het bed mag niet, want dan krijgt hij niet genoeg lucht. Een gewoon matrasje is ook al tricky, beter zo’n duur met gaatjes in. Of zo eentje met sensoren, dat piept bij verstikking.

En toen begon ik met vaste voeding. Ik kreeg 2 dikke boeken mee van K&G, gewoon om een prakje te bereiden. Ik leerde inmiddels dat er al zeker 3 soorten Betterfood bestaan en dat het nog niet al gelijk is welke je de uk geeft. Eerst eentje zonder gluten voor de pap, dan eentje met gluten voor de pap, dan eentje voor in de hand… Groentenpap, dat blijkt ook nog geen sinecure. Ik kwam tot de spijtige conclusie dat ik faal op alle gebied. Mijn groenten liggen véél te lang in mijn frigo, ik bereid ze niet correct, kortom: ik ga mijn kind met zekerheid vergiftigen. Net nu hij nog steeds niet gestikt was. Bummer!

Maar het sluipt dus stilaan mijn leven binnen. Toen mijn moeder zei: ‘Begin eens met een lange vinger, dat kregen jullie ook!’, dacht ik ‘Eij, zot? Met al die suiker? Een glutenvrije Betterfood, tot daar toe!’ Toen ik ergens las dat een babietje soep mocht proeven en puree, dacht ik ‘Unk? Wat? Maar daar zit peper en zout in en al, dat mag niet gij!’. Ik stofzuig plots 2-3x per week en wil dat het hier altijd aanvaardbaar proper ligt. Gelukkig hebben wij huisdieren, weiger ik steevast ooit Dettol in huis te halen en heb ik eigenlijk ook totaal geen poetstalent, waardoor we nog verre weg zijn van een steriele thuisomgeving.

Maar kijk, ik kan u zeggen: ik ga in protest. Ik wil het niet. Ik zal geen flipkous worden, nooit ofte nimmer, alle pogingen van de maatschappij ten spijt. En nu ben ik alweer geïnspireerd tot een nieuw stukje, maar ik ga eerst even mijn baby te slapen leggen met zijn te grote slaapzak aan, in zijn bed-met-bumpertje-en-zonder-speciale matras. Onverantwoord, ik weet het, maar gelukkig hebben we een babyfoon met camera, dat dan weer wel. Kuch.

(*) Met veel respect voor K&G, wat ik ondanks alles écht een goede en noodzakelijke dienst vind. Maar waar misschien hier en daar wat aan gesleuteld zou moeten worden. Mijn gedacht hé.

12 reacties

 • Madelief

  Jep, herken ik helemaal!
  Ik ben dat boekje pas gaan lezen, toen de geboortelijst helemaal op punt stond. Dat was misschien geen goed idee en ik besloot de dingen die ik echt nuttig vond, te onthouden.
  Zo’n bedomrander, vond ik supergeestig, dat ging ik wel even houden hoor…
  Tot ik, net bevallen, zag hoe mijn oudste mijn haar snoetje tegen de rand van haar plastieken ziekenhuisbedje lag. Dat zette mij wel even tot nadenken… Dat hebben we dan toch maar verwijderd. Maar het donsdekentje is lekker gebleven.
  Kouder dan 29 graden, kregen we het niet op haar kamertje (hittegolf)..daar sta je dan “kamertemperatuur tussen de 18 en 20 graden” 😀
  Er zijn erg veel regeltjes, het is een opsomming van wat zou kunnen gebeuren, maar ach…
  Gewoon je gezond verstand gebruiken.
  De kindjes gaan NIET dagelijks in bad, niet goed voor hun velleke (vinden wij) en ge moet er ook geen kasplantjes van maken.
  Er zitten dus heus wel nuttige tips tussen, waar je wel degelijk wat mee kan doen. Maar wordt er zeker maar geen flipkous door 😉

 • Tamara

  Ge weet toch al dat ge nu eerst fruitpap moet geven en dan pas groentenpap he!? Dat is het advies dat mijn nicht vorige week gekregen heeft van K&G. Ik viel bijna van mijn stoel, aangezien het advies eerst groentenpap, dan fruitpap nog maar vrij recent is. Onbegrijpelijk soms. Vroeger moest je vanaf 1 jaar gewone volle koemelk geven, nu ‘moet’ je groeimelk geven en als je koemelk geeft, moet je vitaminen bijgeven. Tarara.

  Ik vind ook dat ze soms overdrijven daar bij K&G. En ik mag dat zeggen, want ik heb 3 jaar voor K&G gewerkt, ik deed dat zelfs graag. En ik ben ook fan van de meeste aspecten van K&G…

  Oh, en Lena slaapt op de buik, met bedomrander, met knuffellapje, (voorlopig) zonder slaapzak en waarschijnlijk ga ik vooral groentenpap uit potjes geven 😮

 • Evy

  Danku voor de korte samenvatting van die boeken. Nu moet ik ze toch niet lezen.
  De kleine slaapzak is te klein, dus Cato slaapt in een grote. Te groot. Tja… Maar wel op haar rug en zoner bedomranding. Er ligt een knuffel helemaal in de hoek geduwd. En ’s avonds ga ik nog eens kijken en verwijder haar tuutje, zodat ze daar niet kan op gaan liggen met haar hoofd ofzo. En wij zijn gestart met fruitpap, sebiet the real stuff, appel, banaan en pletkoekje, niet eerst een beetje appelsiensap met een koekje. Alle d
  Gezond verstand, daar komt het op aan, peis ik en idd kalm blijven. Altijd kalm blijven!

 • Evy

  Ik wou nog zeggen dat ze niet alle dagen in bad gaat en dat we gewoon zwitsal gebruiken en dat de kleren met de rest van den hoop gewassen worden. Ze ligt op een gewone matras onder een deken, of dat is toch de bedoeling.
  Eten, daar let ik wel een beetje op. Spinazie mag je hoegenaamd niet twee keer opwarmen, ook voor grote mensen zou dat niet zo goed zijn. En ipv uw groenten in de frigo te laten liggen kunt ge ze misschien beter stomen en in de diepvries steken.
  En vooral niet flippen (maar dat wist ge als zeker). Wij zijn ook allemaal groot geworden, en dat zonder matras met gaatjes!

  Over jullie andere bezorgdheden, gelijk uwen zoon daar rechtstaat op diene foto met zijn supersloefen aan, awel, zo rechtstaan, dat doet die van mij nog niet en ze is ouder. Go, Nino!!

 • Lott

  Ik neem die ook allemaal met een korrel zout, dacht ik, maar ik had misschien toch beter wat naar mijn entourage geluisterd. De verpleegster van K&G had op 6 maanden gezegd: begin al eens met bekertje water en af en toe korstje brood. Niets over vlees, vis, ei of peulvruchten, dus ik dacht dat het zeker niet voor 8 maanden hoefde. Hoewel mijn moeder zei dat ze mij in haar tijd al lang vlees gaf op die leeftijd, niks van aangetrokken, want de verpleegster had daar niets over gezegd… Ook niet meer in die twee boeken gekeken, want er veranderde toch niets dacht ik, maar wel nog eens het plastic uithangschema gecontroleerd, waar pas bij 10-12 maanden twee sterretjes staan met ‘een babymaaltijd is een volwaardige volle maaltijd, samengesteld uit aardappelen of granen, groenten en vlees of vis of ei of peulvruchten’. En dus heeft mijn dochter eigenlijk al twee maanden onvolledige voeding gehad. Zonder dat ook de onthaalmoeder met tonnen K&G-kennis daar iets over heeft gezegd. En vraag ik me af of ik me zorgen moet maken. Ze ziet er wel ontzettend gezond uit en zit op P90 qua lengte en gewicht, en ze heeft ook snel genoeg van groentenpap, dus zoveel v/v/e/p zou ze toch niet binnengekregen hebben, maar toch.
  En verder is ze geboren bij 33° en kon haar kamertemperatuur ook niet onder de 24° zakken, neem ik ze soms in bed als ze ontroostbaar is en heeft ze een katoenen deken boven haar slaapzak. Ik zet heel soms een fles weer in de koelkast, maak groentenpap voor in de diepvries en was ook redelijk gechoqueerd toen ik dat las over groenten in de frigo. Flesjes zou je haast in een steriele ruimte moeten geven om goed te zijn, maar de overstroming in Pakistan deed mij dat even relativeren. Boerenverstand indeed.

 • endimi

  @Tamara is het nu weeral omgekeerd? Ik zat in de “eerst groente”-lading, ook aangeraden door arts wegens de reflux, fruitpap is zuur en groentepap niet.

  Ik heb me niks aangetrokken van de groentjes in de frigo of het klaarmaken en dan invriezen van versgekookte groentepap. Ze slaapt in een grote slaapzak met een katoenen dekentje er nog eens over met 2 lichte knuffels en 3 tutters in bed, in het begin mét bedomranding en op een standaardmatras (mid-price range). K&G vind ik belangrijk gedurende de eerste 6 maand, en zeker aan de bezoekjes aan huis door de verpleegster heb ik veel gehad die eerste weken. Lange vingers vanaf 1 jaar om toch de suiker wat te beperken en aardbeien en zo heb ik ook uitgesteld.
  Voor het wassen heb ik geen keus: atopische huid dus als ik niet met Persil Eco of Le Chat was staat ze vol rode plekken, en het (slechts 2-3x per week) badje is met Galenco.
  Alles relativeren hé, ge zijt goe bezig 🙂

 • missfolies

  Lol. Het is inderdaad om compleet van te flippen. Onze dochter sliep dan wel op zo’n matrasje met gaatjes, zonder bedomranding en op haar rug, maar stikte bijna doordat een lakentje rond haar nekje gedrapeerd raakte. (Of zijn lakentjes ook verboden & heb ik dat deel van de instructies gemist?)
  Ze had ook reflux waardoor de kinderarts me een speciale pap liet bereiden. Daar stond ik dan maanden aan een stuk tot ’s avonds laat in mijn pot te roeren, tot ik van andere ouders vernam dat ze iedereen dat recept geeft, maar dat er slechts enkelen zo zot zijn om het daadwerkelijk op te volgen… 🙂

 • Lies

  Ik heb ze allemaal de deur uit gesmeten, die boeken. Allee, bij wijze van spreken dan, want ze staan nog altijd in mijn boekenkast maar ik lees ze niet meer.

  Fien is nu negen maanden en eet bokes met chocokaas (aargh! Suiker! En vet!), krijgt soms een brokje gewone kaas (aaah! vettig!) en hoewel we volgens K&G alleen maar eten mét brokjes mogen geven, eet ze dan stukken minder en zijn we het gewoon weer aan het pureren. Nah. Sinds ze met slaapzak en al kan rollen ligt ze trouwens meestal op haar buik. We kunnen haar toch moeilijk midden in de nacht omkeren? Het is hier af en toe wel proper maar nooit compleet hygiënisch en de poezen lopen gewoon tussen het speelgoed.

  Echt, hoe ouder Fientje wordt, hoe meer ik dat allemaal op mijn gevoel doe en hoe minder ik me aantrek van de adviezen van K&G. Ik las al een tijdje de boeken niet meer, nu trek ik mij ook al geen zak meer aan van wat ze zeggen.

  Of beter: ik neem mee wat mij goed uitkomt. En komt het mij niet goed uit, dan kunnen ze hun adviezen steken waar, euh… ik bedoel, dan leg ik hun adviezen naast me neer 🙂

 • Sofinesse

  Ok, ik heb (nog) geen baby – maar ik volg het allemaal wel. (Met het oog op dat er binnen afzienbare tijd toch eentje mag komen :-)). En ik val ook van mijn stoel dat fruitpap nu weer eerst mag (zoals het in mijn herinnering altijd geweest is). Weet ge wat, ik ga gewoon dat gewoon op mijn gevoel doen. Ze zullen wel groot worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *