Weekmenu

Week 18/1/14 – 24/1/14

U vraagt zich ongetwijfeld af hoe ons dat vergaat, dat (bijna) vegetarisch leven. Wel, ik heb deze nacht van soep met een massa gehaktballetjes gedroomd, dat gaat best goed. Tot mijn verbazing lukt het goed om vegetarische weekmenu’s op te stellen. Ik vervegetariseer veel gerechten (en ik mag woorden uitvinden), wat meestal echt wel goed meevalt. Ge moet uw vervangmiddelen wat weten te kiezen. Garden Gourmet blijft op dat vlak zwaar scoren, de rookworst van Albert Heyn leek dan weer bijna echt. Nu kom ik hier en daar al eens op fora op zoek naar recepten en las ik daar dat de echte vegetariërs dat ook al weer doodzonde vinden (wie vleesvervangers zoekt denkt teveel aan vlees en is niet goed bezig!), maar daar trekken we ons niet teveel van aan. Ik denk aan vlees omdat ik dat nu eenmaal eigenlijk echt wel graag eet, en al mijn hele leven mee ben opgegroeid.

Praktisch valt het wat tegen: in de meeste winkels is het triestig gesteld met de vervangers en worden die in een klein donker hoekje van de vleeskoelkasten gegooid. De verspreiding is het vervelendste. In de Colruyt hebben ze wat Garden Gourmet, maar de dingen die ik liefst gebruik weer niet. Daarvoor moet ik naar de Delhaize. Een waardige gehaktvervanger heb ik nog niet gevonden, seitan gehakt van Hobbit schijnt dik ok. Maar daarvoor moet ik dan weer naar de Bio Planet. De rookworst komt van Albert Heyn. Nu weet ik niet hoe dat met u zit, maar met mijn werk, huishouden en 2 kindertjes heb ik tijd noch goesting om 10 winkels af te lopen. Op dat vlak is het wat zoeken.

Verder pleit ik hier thuis nog steeds voor gematigdheid en het invoeren van minstens af en toe een vlees-mag-dag, maar de huisgenoot is nogal van de extremiteiten en die wil voorlopig niet. (Hij is ook van de snel-overgaande fasekes, tiens, zou daar een verband zijn?). Enfin, ik eet elders zeker nog eens vlees, en ooit krijg ik hem wel zover.

Komen we bij: wat missen we nu eigenlijk? Als ik 1 ding mocht kiezen om te blijven gebruiken, ik denk dat het spek(blokjes) zou(den) zijn. Raar maar toch: dat eet ik echt graag en zwier ik werkelijk overal met plezier bij. Het maakt alles lekkerder. Hmm. Op plaats 2: lekker gehakt. Zoals eerder gezegd, nog geen waardige vervanger gevonden en dat gebruikte ik toch echt voor veel dingen. Wordt niet zo hard gemist: kipfilets en dergelijke toestanden. Eigenlijk is kippenvlees zo lekker niet. De burgertjes en cordon bleu’s mis ik ook niet, want die zijn vlot vervangbaar.

Verder verbaas ik me wel over de sociale implicaties. Vegetarisch willen eten leidt tot de zotste opmerkingen. De keuze gewoonweg uitlachen is razend populair en vreemd genoeg sociaal zeer aanvaard. Argumenten worden genegeerd en niet eens degelijk beluisterd temidden het hoongelach. Echt bizar. Mijn favoriet is “aah maar het moet dan wel lijken op vlees, hahaha!”. Euh ja, het is namelijk een vleesvervanger. Zou het er uit moeten zien als een autootje? Dat bakt wat moeilijk, denk ik. En weet u wat, ik eet graag vlees. Jaha. Alleen niet graag vlees van beesten met een gigantisch mottig leven en volgestouwd met medicijnen. Maar men luistert daar dus gewoon niet naar. Dat Kalfke Willy fenomeen, het is iets eigenaardig.

Enfin, over tot de orde van de week.

Reacties uitgeschakeld voor Week 18/1/14 – 24/1/14