koken met Lieve

Balletjes in Provençaalse gratin

Een soort van balletjes in tomatensaus, maar anders. Gezonder. Het is heel eenvoudig, maar je bent er wel even mee bezig. Tenminste, als je de balletjes zelf draait. Ik beken dat ik dat meestal niet doe: in onze GB hebben ze heerlijke voorgedraaide balletjes. En ik ben lui, dus dat is een perfect match. Maar voor dit gerechtje draai ik de ballen wel zelf.

Het komt hieruit. Het concept van deze boeken is even eenvoudig als geniaal: alles wat je nodig hebt voor de recepten, vindt je in de Colruyt. Of ook anywhere else, in dit geval.

Nodig voor zeker 4 personen:

– 1kg bereid gehakt runds en varken

– 3 paprika’s (verschillende kleuren)

– 5 tomaten

– 100g feta in kleine blokjes gesneden

– 1 kop gemalen mozzarella (vind je gewoon bij de gemalen kaas)

– 140g tomatenconcentraat (= 1 hoog blikje of 2 van de kleinste)

– 2 sjalotten

– 1 teentje look

– olijfolie en boter

– Provençaalse kruiden, zwarte peper en zout

Doen:

Snij de paprika’s en de tomaten in kleine stukjes. Snipper de sjalotten en de look fijn.

Rol balletjes van het gehakt en bak ze goudbruin in de hete boter. Laat op een zachter vuurtje verder gaar worden.

Verhit de olijfolie in een pan en laat sjalotten en look glazig stoven. Voeg de stukjes tomaat en paprika toe, de Provençaalse kruiden, peper en zout. Laat even goed stoven. Roer de tomatenpuree er door en laat afgedekt sudderen voor een klein half uurtje.

Schik de balletjes in een langwerpige ovenschotel en verdeel er de fetablokjes en de saus over. Bestrooi met de gemalen mozzarella. Laat enkele minuten kleuren onder de grill of als je het een tijdje op voorhand maakte: zet een half uurtje in oven op 200°.

In het boek staat ‘opdienen met pasta of rijst’, maar ik maak er puree bij.

Smakelijk!

3 Reacties