koken met Lieve

Gebakken vis met kokos en basilicum

Dit gerechtje is de eenvoud zelve. Geen werk, ge moet er niet teveel voor in huis halen (of ge hebt misschien de helft al in huis) en het is eens een aparte manier om vis te bereiden. En ik vind het persoonlijk ontzettend lekker, dat ook. Het recept is afkomstig uit zo ’n klein boekje met de originele titel: “Wok”. ’t Is wel een goed boekske moet ik toegeven.

Ik had geen verse basilicum in huis, in de zomer staat dat op mijn terrasje maar nu valt daar geen levende plant meer te bespeuren. Al de rest was wel voorradig en de vis zat in de diepvries, dus ik had geen zin om mijn leven te riskeren op de baan enkel voor een bosje basilicum. Ik heb dan maar een versnipperde diepvriesversie genomen (ja, dat bestaat). Niet slecht, maar absoluut niet hetzelfde als verse blaadjes natuurlijk.

Nodig (voor 2 à 3 porties):

– 2 el (eetlepels) plantaardige olie

– 450g kabeljauwfilet

– een flink handje bloem, gekruid met peper en zout

– 1 teentje look, geperst

– 2 el thaïse rodecurrypasta (bewaar in de frigo: handig om in huis te hebben)

– 1 el vissaus

– 3 dl kokosmelk (een brikje van 2.5 dl is natuurlijk ook ok)

– 175 g kerstomaatjes (of de inhoud van een bakje), gehalveerd

– verse basilicumblaadjes

To do:

Doe de kokosmelk in een kommetje en voeg toe: de geperste look, de currypasta en de vissaus. Roer goed. Wat de currypasta betreft: hoe meer je gebruikt, des te pikanter het wordt. Naar believen dus.

Snij de visfilet met een goed mes in redelijk grote blokken. Leg ze op wat keukenpapier zodat ze goed kunnen drogen. Doe de gekruide bloem in een kom of op een bord, gooi de visblokjes hierin en zorg dat ze helemaal met bloem bedekt geraken.

Doe de olie in een hete wok en voeg de visblokjes toe. Roerbak ze enkele minuten op een hoog vuur zodat ze een bruin kleurtje krijgen. Ikzelf laat ze eigenlijk gewoon op het gemak aan 1 kant kleuren en draai ze dan om. Hoe meer ge roert, hoe meer ge ze kapot maakt.

Giet het mengsel met de kokosmelk nu over de vis en breng het geheel aan de kook. Laat doorwarmen en de saus indikken (hoe vlot dit gaat, hangt af van het merk kokosmelk vind ik).

Voeg ook de halve tomaatjes toe. Let op, nu mag het niet meer te hard of te lang koken, anders koken deze kapot (en dat gebeurt snel). Gewoon nog heel even mee laten warm worden.

Scheur de basilicumblaadjes in stukjes en voeg toe. Roer niet te enthousiast meer in het gerecht of de vis valt uit mekaar (en dat mag wel een beetje, maar liefst niet helemaal).

Serveer met rijst, smakelijk!

Reacties uitgeschakeld voor Gebakken vis met kokos en basilicum