koken met Lieve,  overpeinzingen,  zever, gezever

Hoe zit dat nu, mijne heren?

De zeer aandachtige lezer zal wel al gemerkt hebben dat ik nog steeds wekelijks mijn weekmenuutje post (Al 10 weken! Bestaan daar ook geen medailles voor?). En zo zal die aandachtige lezer ook gemerkt hebben dat wij veel stoverij eten. Wij hebben dat wreed graag, wij.

Ik maakte mijn stoverij tot op heden volgens het recept van de Heer Huysentruyt. Een apart man, die ik niet onmiddellijk de prijs van sympathiekste peer der Belgen zou geven, maar de karikatuur die hij van zichzelf maakt doet mij soms wel lachen. En zijn concept van SOS Piet vind ik echt zeer goed gevonden, zo goed dat ik er een beetje spijt van heb dat ik zo geen geniale ideeën heb. Ik had in dat geval voorzekers al ergens in het Zuiden van Frankrijk aan mijn zwembad gelegen, maar soit.

Piet zijn recept dus. Met rundvlees echter wel, want met varkensvlees is dat niet ‘echt’ voor mij. In het boek staat ook hoe ge best frietjes kunt maken. Iets wat ik vroeger thuis al veel deed op een gelijkaardige manier, maar wij wasten die frietjes niet zo grondig. Volgens Piet moet ge dat echter wel doen, want zo spoelt al het zetmeel weg, kleven de frietjes niet aan mekaar en worden ze mooi krokant.

Meneer Meus, die maakte vorige week ook stoverij met frietjes, ter ere van de 100e uitzending van het absoluut fantastische Dagelijkse Kost. De baby is hier zot van kookprogramma’s (kleurtjes! beweging!) en omdat ik zo lief ben, keek ik dan maar mee. (Het kan ook omgekeerd geweest zijn, dat is een detail). Meneer Meus was daarbij zijn enthousiaste zelve en sneed frietjes, om ze nadien recht in de friteuse te keilen. ‘Ola, wait eens a minute!’, dacht ik, geheel in de war gebracht door deze actie. Maar onderwijl legde Meneer Meus reeds uit: ‘Frietjes wassen we niet natuurlijk, want we hebben het zetmeel nodig om ze mooi krokant te krijgen.’

Nu vraag ik u. Beide heren zijn – los van hun sympaticograad – toch wel chefs, dacht ik zo. Wie o wie is degene die ons daar om de tuin leidt? Wie o wie is het hoofdstuk ‘patatten’ in zijn cursus vergeten blokken indertijd? Wie o wie verdient centjes aan boeken met dingen die niet kloppen?

Het katapulteerde mij ook onmiddellijk terug naar dat jaar dat ik eens kookles volgde. ‘Verfijnde menu’s’, bij een strenge juffraa. Mijn medestudent en ik gooiden, met als doel een puree, wat patatten in koud water en de pot vervolgens op het vuur, waarop de juffraa bijna een hartstilstand kreeg. ‘Wat doet ge nu!’, gilde ze. ‘Patatten moet ALTIJD in heet water opgezet worden!’ Zodoende gingen de patatten in heet water (aangevuld met ons zweet, want wij hadden wat schrik voor de juffraa) en werd ons deze doodzonde op het nippertje nog vergeven. Althans, dat denk ik toch, misschien had ze mij wel gebuisd voor het examen, dat heb ik dan maar wijselijk niet meer meegedaan.

U raadt het al, dit weekend zag ik Piet verkondigen dat patatten ALTIJD in koud water moeten opgezet worden. De uitleg heb ik niet meer gehoord, want ik was inwendig al een beetje te hard aan het vloeken.

Om nog maar te zwijgen over alle tegenspraken die er bestaan over bechamelsaus (warm bij koud, koud bij warm…), het al dan niet kruiden van vlees voor ge het bakt, enzoverder.

Ik vrees dat de heren Meus en Huysentruyt hier zelf niet terecht gaan komen, dus ik vraag het maar aan u. Hoe doet u dat allemaal of wat peinst u daarvan?

12 reacties

 • lentebloem

  Ik denk daar eigenlijk eerlijk gezegd niet over na, maar ik kijk dan eigenlijk ook nooit naar kookprogramma’s. ‘k Doe het gewoon zoals ik ’t mijn moeder altijd heb zien doen: patatten in koud water opzetten dus en de frieten zelf worden hier niet meer gewassen (wel de pas geschilde patatten uiteraard).

  En voor de rest is ’t hier ’n beetje op mijn eigen gevoel (lees: de ene keer zus, de andere keer zo) en ‘k heb eigenlijk nog geen klachten gehad.

 • endimi

  Ik doe wat grootmoeder en moeder deden: patatten in koud water opzetten, frieten niet meer wassen maar wanneer de patatten in schijven zijn gesneden die efkes drogen met nen handdoek voor je verder snijdt en stoofvlees met rundsvlees, ballekes, appelmoes en suiker in de saus!

 • Tamara

  Hier zoals de meesten al zeiden: patatten in koud water aan de kook brengen en de gesneden frieten beetje droogdeppen met een handdoek, niet wassen.

  Maar wat ik vooral wou zeggen: een heel grappige en vlot geschreven blogpostje! En goed opgemerkt, die tegenstrijdige kookadviezen…

 • Wendy

  Hey,

  ik doe in koud water, maar ja, heb het dus ook gehoord en ik zat net bij mijn pa thuis en ik zei tegen hem, nu weet ik het toch ook niet meer.

  Moet ik mijn frieten nu afspoelen of niet …

  Maar enfin, even terzijde, ik heb al drie of vier recepten gemaakt uit de SOS PIET boek en telkens worden het mislukkingen en heb ik echt een SOS nodig!

  En dan herbegin ik gewoon op mijn manier, en dan lukt het wel. Dus die boeken, tja ….

 • Sandy

  Piet en ik, die komen heeltegans niet overeen.
  Ik heb ook al een aantal van zijn recepten geprobeerd en zelfs zijnen appelcake mislukt.
  Uw eigen goesting doen, I tell ya!
  (Alhoewel ik nu helemaal into Jamie’s 30 minuten ben. En die recepten lukken wel, maat! En jummie!)

 • Maanmama

  Geweldige post, ik krijg op slag zin in frietjes met stoverij. Helaas geen antwoord op de friet vraag want wij halen onze frietjes bij Luc en An in de frituur, maar ik kan het altijd daar eens vragen 😉

  Ik smijt mijn patatten altijd in koud water.. Maar na wat opzoekingswerk op het grote web blijkt het toch andersom te zijn, en wel om de volgende redenen:

  * http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=536
  Breng het water aan de kook en voeg pas dan de aardappelen toe. Zo beperk je het uitlogen van vitaminen en mineralen in het kookvocht.

  * http://www.receptjes.be/tip_aardappelen_koken.html
  Zet aardappelen best op in kokend water zodat er geen vitaminen verloren gaan.

 • Lies

  Miljaar zeg, nu pas gemerkt dat ik toch al lang geen blogs meer van jou in mijn reader kreeg…
  Enniewee

  Mijn mama zweert bij patatten in koud water. Maar nu ik weet dat dat precies niet veel verschil maakt, ga ik het toch eens met kokend water proberen. Zoveel te rapper gaat dat dan, patatten koken, ge kunt uw water immers al opzetten terwijl ge patatten schilt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *