koken met Lieve

Zoetigheid

Een uitzondering: een receptje voor zoetigheid. Ik kook dan wel heel graag, maar bakken doe ik zelden. Niet omdat ik dat niet leuk vind, wel omdat ik geen zoetekauw ben. Geef mij maar hartige en zoute dingen. Maar soms dient er zich een gelegenheid aan die vraagt om zoet, en dan probeer ik wel al eens graag iets uit. Het werden dit keer cupcakes en brownies.

Cupcakes

Onnodig te vermelden dat de cakejes op de foto links niet volgens hetzelfde recept zijn gemaakt als de cakejes rechts. Die links haalde ik van het internet, die rechts uit een kookboek van Jamie Oliver (yes, again, maar zie: de foto bewijst dat de eer hem toekomt). De smaak zat bij beiden goed, maar de rechtse zien er gewoon beter uit. Het is eigenlijk een gewoon basiscakedeegrecept (heb ik nu een heel lang woord uitgevonden?).

Klop 225g zachte boter (= niet koud en wat zacht gemaakt met een vork) met 225g fijne suiker met de elektrische mixer. Klop er 4 eieren 1 voor 1 door en wacht steeds tot een ei volledig is opgenomen voor je er het volgende bijvoegt. Voeg daarna nog 225g zelfrijzende bloem toe en klop of meng dit erbij. Je kan er desgewenst ook nog de geraspte schil van 1 citroen bijvoegen. Doe dit beslag in cupcakevormpjes al dan niet in papiertjes. Zorg dat de vorm wat beboterd is. Laat een 20tal minuten bakken in een oven van 190 graden.

Wil je glazuren, dan kan je bijvoorbeeld chocoladeglazuur maken. In het boek stond dat ik daarvoor 4 eetlepels cacaopoeder, 150g gezeefde poedersuiker en 0.6dl water moest mengen. Dat werd een vreselijk boeltje want bleek veel te slap, dus ik heb er vermoedelijk nog een keer zoveel poedersuiker bijgedaan. Dat was een pak beter, maar ik vind glazuren daardoor niet meer leuk en vond mijn cupcakes nadien vervelende kleine loeders. Al een geluk dat ze lekker waren. Je ziet het goed op de foto: de kleine cakejes links zijn overgoten met veel te vloeibaar glazuur, die rechts met de verbeterde versie. En ja, normaal gezien zwemmen de cakejes nadien in een poel van beslag – want dat druipt er af natuurlijk – maar ik heb ze wat schoongemaakt want vond dat geen zicht.

Brownies

Uit hetzelfde boek. Het zouden de officiële chocoladebrownies zijn van Jamie’s Fifteen-restaurant.

Bekleed een rechthoekig bakblik van 30cm met bakpapier. Smelt 250g boter samen met 200g pure chocolade in stukjes in een kom boven een pan kokend water. (Au bain marie, gelijk ze zeggen. Handig vind ik dat niet. Het water spatte in mijn kom, wie tips heeft?). Roer tot alles gesmolten is. Hieraan kan je toevoegen: 150g gehakte nootjes (ik gebruikte hazelnoten), 150g gedroogde zure kersen (dat zal wel iets Brits zijn)… Meng in een andere kom 80g gezeefde cacaopoeder, 65g gezeefde bloem, 1tl bakpoeder en 350g suiker door mekaar. Roer dit droge geheel doorheen je chocolademengsel. Klop 4 eieren los en voeg dit er ook nog aan toe. Het moet een mooi glad beslag zijn. (En dat is het ook, er is niets moeilijks aan deze bereiding, volgens mij kan het niet mislukken).

Schenk het mengsel in de bakvorm en zet het ongeveer 25 minuten in de oven op 180 graden. Ik vond dit qua timing perfect. De brownies zijn nog supersmeuïg vanbinnen en worden na het afkoelen krokant vanbuiten. Dit zal vermoedelijk totaal niet gezond zijn, maar het is schandalig lekker, echt waar.

3 reacties

  • Lieve

    Ik heb van het erg educatieve ‘Komen Eten’ gisteren geleerd dat ik duidelijk beter moet nadenken over de te gebruiken kom en pan. Als de kom wat groter is dan de pan, dan zweeft die daar niet zo hard in rond en is er geen gespat. Waar dat toch allemaal goed voor is, niet waar! En inderdaad, geen zwembad aan water voorzien, dat is algelijk ook precies niet nodig.
    😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *