overpeinzingen

De gustibus et coloribus

…non est disputandum. Over smaken en kleuren valt niet te twisten, ge kent het wel. Maar met die smaken en vooral die kleuren, blijkbaar is daar nog meer mee aan de hand.

Onlangs liep ik met mijn moeder in een klerenwinkel. ’t Was helaas niet direct de hipste winkel in the area, maar de Promo 800. De winkel waar het duurste stuk vroeger maximum 800 frank kostte. De gedachte achter de naam is nu wat verloren gegaan. Aangezien ik in de Promo 800 nu niet onmiddellijk dartelend van enthousiasme van het ene naar het andere kledingstuk huppel, struinde ik wat langs de rekken. Af en toe raakt ge dan zo eens iets aan, bekijkt ge eens iets, niet dat ge het zou kopen, maar enfin u kent dat wel. Lichte omgevingsdruk om daar mee binnen te gaan enzo. Al moet ik bekennen dat ik er toch eenmalig eens een zeer wijs jasje heb gescoord, mede vandaar dat ik niet al te erg protesteer als mijn moeder er nog even wil binnenspringen. Maar bon, ik was dus wat willekeurige kledingstukken aan het aanraken, toen er bij mijn moeder een vreemdsoortige glimlach rond de lippen verscheen. “Nog schoon hé?”, zei ze, verwijzend naar een truitje dat ik vast had. “Euh, niet mis, ik vind dat wel een schoon kleur”, zei ik nog, waarop haar glimlach hardnekkiger en vooral geheimzinniger werd. “Jaja”, sprak mijn moeder de volgende wijs klinkende woorden. “Ge zijt van kleuren aan ’t veranderen hé…” Daarna zweeg ze, bleef ik wat beduusd staan, en gingen we naar huis.

Nu vraag ik u: wat betekent dat, beste lezers? Ze sprak het uit met een toon alsof er een nieuwe fase in mijn leven was aangebroken. Is er 1 of ander duister geheim waarvan ik niet op de hoogte ben? Iets wat enkel echte volwassenen weten? Een jaar in uw leven waarin ge “van kleuren verandert”? En vooral: welke gevolgen heeft dat? Moet ik mij zorgen maken?

Maar dat ze gelijk heeft, dat moet ik beamen. Zelfs het lief wierp vorige week een blik in een etalage en wees de schoenen aan die ik mooi zou vinden, puur op kleur. En hij had gelijk. Straf!

Voor de nieuwsgierigen enkele voorbeelden van mijn nieuwe kleuren en bijhorende aanwinsten: donkerpaars, koningsblauw, donkerblauw, lichtgrijs, cowboybotbruin, een schoon soort rood en vooral appelblauwzeegroen.

Analyses van mijn karakter en/of voorspellingen van mijn toekomst op basis van deze informatie zijn welkom.

Reacties uitgeschakeld voor De gustibus et coloribus