koken met Lieve

Wicked burgers

Moet ik nog zeggen van wie? Onzen Jamie, natuurlijk. Bij wie alles wicked, awesome en de max is. Gelukkig heeft hij meestal ook gewoon gelijk. Ere wie ere toekomt: mijn lief heeft onderstaande maaltijd integraal zelf klaargemaakt. Dat is wel heel leutig, zo’n lief dat af en toe eens begint te koken. Het enige wat ge daar moet voor over hebben, is dat ge 20 000 keer moet zeggen hoe goed hij dat wel gedaan heeft en hoe lekker het wel is. Als hij iets maakt, dan komt er een “S” in mijn boekske. Een “S” omwille van zijn naam (duh), mijn boekske dat is zo een klein agendaatje waarin ik dagelijks noteer wat de pot heeft geschaft. En man, of beter: vrouw, dat werkt gelijk een beloningssysteem bij uw kleinen! Hij gaat voor almaar meer “S-kes”, en ik kan alleen maar content zijn, toch?

Bij deze dus: fastfood, maar ietske gezonder. En ook nog wel: veeeel lekkerder.

De burger komt uit De Kookrevolutie.

Nodig:

– 12 crackers (bv. van Lu, gewoon in de supermarkt, met dank aan Saar)

– verse bladpeterselie

– 2 volle theelepels Dijon mosterd

– 500g degelijk rundsgehakt

– 1 groot ei

– peper en zout, olijfolie

– hamburgerbroodjes

– smeltkaas (wij namen extra Chester van Ziz)

– om te beleggen: augurkjes, tomaat, ajuin, sla…

Doen:

Stamp de crackers fijn in een handdoek of doe ze in de cutter, doe nadien in een kom. Hak de peterselie en doe dit erbij, alsook de mosterd en het gehakt. Breek het ei erbij en kruid met peper en zout. Meng alles goed met de handen. Verdeel het mengsel in porties (een zestal) en maak er platte (ongeveer 2 cm dik), ronde schijven van. Besprenkel de burgers met olie, leg op een bord en zet nog even in de frigo zodat ze wat steviger worden.

Verhit een grote grill- of koekenpan en zet nadien het vuur wat lager. Leg de burgers in de pan en druk ze wat aan met een spatel. Bak ze enkele minuten aan elke kant, afhankelijk van hoe gaar je ze wil hebben. (Controleer eens door er een sneetje in te maken).

Snij de hamburgerbroodjes in 2 en grill elke kant even kort op de pan. Beleg nadien met het vlees, daarop een plakje kaas, dan de groentjes en eventueel saus naar keuze.

De patatjes komen uit Jamie’s Dinners. Ik heb ze natuurlijk zelf niet gemaakt, maar volgens mij is het wel bloody hell veel werk. Maar, het moet gezegd, ze waren vreselijk lekker. Meestal gooi ik mijn patatten gewoon rechtstreeks in stukjes in de oven om ze te grillen en dat werkt ook, maar deze zijn echt beter. Dus als je er wat tijd en werk voor overhebt: doen.

Nodig:

– enkele grote aardappelen, ongeschild, in reepjes van 1 cm dik gesneden

– olijfolie

– 1 bol knoflook (wij hielden het iets meer bescheiden: 3 teentjes)

– zwarte peper, zeezout (of fleur de sel, mmmm)

– 3 takjes verse rozemarijn

– geraspte schil van 1 citroen (daar heeft Jamie iets mee)

Doen:

Verwarm de oven op 230 graden. Kook de aardappelreepjes (met schil dus) ongeveer 10 minuten in gezouten water. Laat ze in een vergiet uitlekken. Verhit wat olijfolie in een koekenpan, sla de knoflook plat en doe de teentjes samen met de patatjes in de pan. Hussel alles in de olie door mekaar en strooi er wat peper uit de molen over. Schep de inhoud van de pan nu op een voorverwarmde bakplaat en laat nog een 25-tal minuten goudbruin bakken.

Pluk de naaldjes rozemarijn af en doe ze samen met de citroenschil en het zout in een vijzel. Stamp dit alles tot een groene pasta (voeg wat meer zout toe indien te nat), wrijf het mengsel door een zeef en strooi over de “frietjes” als ze klaar zijn.

Reacties uitgeschakeld voor Wicked burgers