koken met Lieve,  zever, gezever

De 10 lekkerste dingen

Een lijstje, wegens weinig andere inspiratie. Ja, ’t is rap, maar goed. Ik weet dus niet waar ik dit lijstje haal: of ik dat ooit ben tegengekomen, of zelf heb bedacht ergens along the way. Ik weet nog wel dat ik het ooit eens aan mijn lief vroeg tijdens een maaltijd: “Wat vind jij de allerlekkerste dingen, de lekkerste smaken?” Het antwoord was iets met frieten en dan nog iets met frieten, maar toen heb ik in mijn hoofd voor mezelf ook eens zo’n lijstje gemaakt. Bij deze. Ik ga ze nummeren maar dat betekent niets, ik kan daar geen rangorde insteken.

1. Om even op het elan van mijn lief voort te gaan: een zelfgemaakt frietje gedoopt in stoverijsaus én mayonaise. Argl.

2. Gemarineerde lookteentjes. Ze verkopen dat in vele supermarkten en ge moet dat echt eens proeven. Het is van Père Olive geloof ik. LEKKER MAN. Echt. En ge hebt er geen lookadem van, staat er op het potje. Mijn lief gaat daarmee niet akkoord.

3. Passievruchtensorbet. Vind ik al meer dan 10 jaar 1 van de lekkerste dingen die er bestaan. Het was jaren geleden dat ik het nog eens geproefd had, maar dit weekend heb ik maar ineens weer een grote pot gekocht. En ja, het is nog steeds even lekker. Fris, zalig, mmmm.

4. Een goeie tomaat. Klinkt simpel, maar is het niet. Wat ik bedoel is een goeie, echte, zongerijpte tomaat. Zoals ik ze als kind in een Spaans dorpje kreeg op de markt, toen we op vakantie waren. Je kon dat eten gelijk een appel, gewoon zo uit de hand. Soms strooiden we er een beetje zout op: nog lekkerder. Ik moet helaas zeggen dat ik hier nog nooit een tomaat ben tegengekomen die aan mijn eisen voldoet. Meestal smaken ze naar niets. Ik moet dus dringend nog eens op reis naar het Zuiders platteland, dat is duidelijk. Voor de tomaten hé mensen, voor de tomaten.

5. Wit brood van vroeger. Ik eet bijna altijd bruin brood, want ja, dat is gezond en al. Maar écht wit brood, dat is eigenlijk veel lekkerder. “Bij Lucrèce”, de enige bakker uit mijn geboortedorp, hadden ze het allerbeste brood. Met gebuurkes, kennen jullie dat? Dat zijn de plaatskes op het brood waar het vast hing aan een ander brood en ze het los getrokken hebben. Wij vroegen dus altijd een brood met veel gebuurkes, want daar kon je heerlijke velletjes aftrekken. Ook hier weer: nergens meer is het brood van een dergelijke kwaliteit als toen. (Ik klink vree oud, maar ben nog maar 27 hoor). Mijn ouders brachten een tijdje geleden een brood mee uit Elst, een dorp hier of daar waar ge schoon kunt wandelen, en dat deed er mij wel weer helemaal aan denken. Allen daarheen dus!

6. Fetakaas. Hmm. Ik kan mij inbeelden dat mensen dat niet lusten, want dat heeft een heel specifieke smaak natuurlijk. Maar serieus: my kind of thing. Die van Salakis vind ik zéér goed, gewoon te vinden in de supermarkt. Geen light-brol hé, daar doen we niet aan mee.

7. Hier zeur ik een beetje want het is een heel gerecht: balletjes in tomatensaus. Ik eet daar dus bérgen van. Of beter: zwembaden. Zwembaden tomatensaus. Het moet als volgt: ik snij het balletje in stukjes, prik een stukje op mijn vork, daarbij wat puree, en dat geheel haal ik zeer uitgebreid door de saus. Mijn moeder maakte het altijd op mijn verjaardag en ik ben nog altijd niet afgekickt.

8. Verse zeetong. Uit mijn favoriete restaurant. Gefileerd en krokant gebakken in hazelnootboter (maar zacht van vlees). ZO lekker, kwijl. Ik vind het niet leuk als ze dit prachtige product verprutsen, zoals ik het eens in Gent at, compleet te hard kapot gebakken. Ik had het stante pede naar de keuken moeten terug sturen, maar ik ben een mietje en durf dat niet. Maar ik zal het restaurant niet vermelden, want ik geloof dat het een eenmalig foutje was en ik ben ook wel een lief meiske.

9. Pizza tonno. De enige die ik in België al at die kan tippen aan degene in Italië, at ik hier. Ze waren ons daar wel eerst vergeten, maar het is hen vergeven. En ik weet dat iedereen zot is van Dr. Oetker pizza’s, maar die met tonijn trekt op niéts. Er ligt geeneens tonijn op, het is een soort tonijnprak. Ieuw. De dokter heeft voor mij dus afgedaan.

10. Koekskestaart. Van mijn mémé en mijn moeder. En nu ook van mij en mijn zus. Maar ik zal er eens een receptje over schrijven, als ik de toestemming krijg van mijn moeder om het familiegeheim prijs te geven. Veel speciaals is er niet echt aan, en er bestaan nog versies van, maar de onze is toch wel de lekkerste hoor. Vaneigens.

Moeilijke selectie, want er zijn nog kweetniehoeveel dingen die ik heel graag eet. Maar als u mij nu wil excuseren, ik heb er honger van gekregen. Ik ga… balletjes in tomatensaus eten (ja).

Oh, voel u vrij om het lijstje over te nemen, natuurlijk. Ik zou dat wel wijs vinden.

10 Reacties

  • JeMaMuse

    Oh, De Soetekoeke! Ik ken het alleen van het pijltje als ik binnendoor rij, maar was altijd al benieuwd. Ik moet het toch eens proberen dan!

  • Saar

    1. Alles met kokosmelk en koriander!
    2. Een echte goeie appel (jonagold).
    3. kefir yoghurt.
    4. Tarama
    5. Ne goeie saignant gebakken entrecote.
    6. Watermeloen.
    7. Een echte versgebakken franse croissant.
    8. Gestoofd witloof.
    9. Kastanjekonfituur met vanille.
    10. Cava

  • Lieve

    @JeMaMuse: Zeker proberen! Wij zijn er al jaren weg van, en nog helemaal niet beu.
    @Saar: maar drank, daar heb ik een aparte lijst voor :p

  • Wendy

    Awel, balletjes in tomatensaus, daar kan ik mij ook ziek in eten, heb ik dus ook ooit gedaan 🙁 met alle gevolgen dus hé, maar ik ook doop ze in tomatensaus

  • Moeferkoe

    Ooh! Daar heb ik wel nog eens zin is! Bij goed weer (uiteraard) gaan eten op het terras van Soetekoeke! Tis daar inderdaad erg lekker, helemaal vergeten.

  • Tamara

    Ik wist niet dat de Soetekoeke zo gekend was! Ben daar ook al eens gaan eten met collega’s. Heel lekker inderdaad.

    En ik kén Elst zelfs!

    Vanwaar ben jij eigenlijk? Ik had eens gelezen Oudenaarde, dacht ik? Of ben ik mis? #bennietcurieuszenne

    Lekker lijstje trouwens, heb er honger van gekregen.

  • Lieve

    Moh allez, en ik maar denken dat De Soetekoeke ons geheimpke was, kennen jullie dat toch allemaal wel zeker 😀

    Nee, ik ben niet van Oudenaarde, maar van Gijzenzele, een deelgemeente van Oosterzele… (De Soetekoeke ligt in Balegem, een andere deelgemeente van datzelfde Oosterzele, vandaar).

  • Tamara

    Oh ja, Gijzenzele ken ik ook. Van naam vooral. Ik werk dus in Zottegem en moet vaak in scholen zijn in de Zottegemse (ruime) regio en Oosterzele hoort daar ook bij.
    Als je in Gijzenzele bent opgegroeid, ben je als kind waarschijnlijk al vaak in het gebouw geweest waar ik nu werk trouwens 🙂

    Mooie streek wel! Met veel kleine, verwarrende baantjes…

  • Sara

    Mhmmm, allemaal lekkere dingen. Mijn 10 favorieten uit de losse pols (de eerste 10 die in mij opkomen):
    1. Hummus!!!!!
    2. Olijven
    3. Watermeloen
    4. Kersen
    5. Uiteraard ook feta. Ook Manchego en Pecorino kan mij zwaar bekoren.
    6. En inderdaag een verse, sappige tomaat. De geur alleen al.
    7. Ijs. Hier doe ik niet moeilijk over. Alles smaken mogen. Lichte voorkeur voor kokos, hazelnoot, mango, speculoos, turkse koffie…
    8. Mango
    9. Pasta, pasta en pasta. Liefst met verse tomatensaus met veel look en basilicum.
    10. Verse kruiden: munt, koriander, bieslook, rucola…
    Goh, ik krijg er al goesting van!