koken met Lieve

Pappardelle met een ragù van kleine gehaktballetjes

Nee, ik heb feitelijk niets anders dan Jamie Oliver boeken in huis. Betrapt. Of wacht, misschien toch wel, maar Jamie zwaait hier wel de plak, dat weze duidelijk. Dit keer komt het weer hieruit.

Dit gerecht heb ik nog nooit zelf gemaakt. Huh, zegt u? Jahaa, zeg ik. Het is de specialiteit van mijn lief geworden. Specialiteit in het liefs, dat wil zeggen dat – wanneer ik vraag of hij wil koken – hij dit maakt. Of dit, ook zijn specialiteit. Ik ben bijgevolg nooit zwaar verrast door wat hij op tafel tovert, maar wel zwaar content, want goed is het sowieso.

Ge moet niet noodzakelijk alles doen zoals het in het recept staat, de Spaanse pepers laten wij bijvoorbeeld vaak achterwege. Ook met de look zijn we iets zuiniger. Doe het naar eigen smaak, dan komt dat wel goed. ’t Is nen iPhone-foto, een beetje flou, maar ge kunt er u wel iets bij voorstellen waarschijnlijk.

Gehaktballetjes:

Kneed door elkaar: 450g gemengd gehakt, 1 tot 2 gedroogde verkruimelde Spaanse pepers, een snufje kaneel, vers geraspte muskaatnoot, 3 tenen fijngehakte look, zout en peper, 1 groot ei, een handvol parmezaan, de geraspte schil van 1 citroen. Draai balletjes.

Saus:

Zet een pan op het vuur met een flinke scheut olijfolie. Voeg toe: 2 à 3 tenen fijngehakte look, de gehakte steeltjes van een bosje basilicum, 1 verse rode ingeprikte Spaanse peper. Fruit dit alles op laag vuur en voeg een scheutje rodewijnazijn toe. Voeg 2 blikken van 400g gepelde (pruim)tomaten toe. Breng op smaak met peper en zout en laat een half uurtje pruttelen op laag vuur.

Vervolg:

Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak je gehaktballetjes mooi rondom bruin. Schep ze nadien in de saus. Haal de peper uit de saus en kruid nog bij indien nodig. Laat de saus met de balletjes er in nog een kwartiertje op laag vuur staan.

Kook 500g gedroogde pappardelle (een soort brede tagliatelle, te vinden in de supermarkt) in voldoende zout water. Laat uitlekken in een vergiet en hou wat van het kookvocht over, giet dat bij de saus. Maak de pasta terug aan met boter en kookvocht (zo wordt het geheel niet droog) en voeg daarna bij de saus.

Serveer met schilfers parmezaan en gescheurde blaadjes basilicum. Heerlijk.

Reacties uitgeschakeld voor Pappardelle met een ragù van kleine gehaktballetjes