de hulplijn,  Hummeltje

Sessie 2 – over buiken en gewichten

Ik zou eigenlijk beter bij het begin beginnen, nietwaar. Hummel is immers nog maar een centimetertje of 7, dus die zou ik voorlopig niet echt terug vinden in een draagdoek.

Vandaag bereiken wij hier mijlpaal 1, het einde van het eerste trimester ofte 13 weken. Er zit met andere woorden al 1/3 van de zwangerschap op. Een nogal vreemd en abstract derde, moet ik bekennen. Een derde waarin je niets ziet vanbuiten, en niets voelt vanbinnen. Door het ontbreken van andere symptomen is er dan ook eigenlijk quasi niets dat mij er op wijst dat ik zwanger ben. Daardoor voelt het soms toch nog allemaal een beetje apart. Dan denk ik: “Mor allez, ik zit dat daar allemaal op dienen blog te schrijven, is het wel echt?”. Soms leg ik mijn hand op mijn buik en tracht ik te bevatten dat er enkele centimeters daarvan verwijderd een ieniemienie-beebietje zit. Voorlopig wil dat nog niet zo lukken, maar de echo’s bewijzen gelukkig dat het wel zo is.

Eerlijk gezegd kijk ik best wel uit naar wat meer activiteit. Ik weet dat het – zeker bij een eerste zwangerschap – heel erg normaal is dat er nu nog niet veel te zien en te beleven valt. Op het interweb lees je zo wel eens over vrouwen die hun embryo bij 10-12 weken al voelen bewegen, maar ik vrees dat die eerder niet zo goed vertrouwd zijn met de activiteiten van hun spijsverteringssysteem. Peis ik persoonlijk hé, maar wie ben ik natuurlijk. Nu pas op: Hummel die ploetert en dobbert al lustig rond hoor, maar is natuurlijk nog veel te klein om daarmede deiningen te veroorzaken die ik zou kunnen voelen. Daarop moet ik toch echt nog wel een aantal weken wachten. Dju, dat betekent geduld hebben dus. Weeral, tss.

Gewicht is er nog niet bijgekomen. Of er al buikvorming is, dat is een moeilijkere vraag. Ik ben dan wel slank, maar een wasbordje heb ik nooit gehad. Eerder een – euh – bescheiden rolletje. Naarmate de dag vordert wordt dat rolletje meer naar voren geduwd, maar daaruit kunnen we afleiden dat voornamelijk mijn darmen hiervoor verantwoordelijk zijn, en nog niet zozeer Hummel en zijn habitat (al zorgen die daar onrechtstreeks natuurlijk wel voor door alles in mijn buik te herorganiseren).

Zodus, om maar met de onbeleefde deur in huis te vallen, vroeg ik me af hoe dat bij jullie zat met die buiken en gewichten. Wanneer zijn ze verschenen, in welke getalen, enzoverderenzovoort?

6 reacties

 • moeferkoe

  oeioei, maar daar zal je geen lijn in kunnen trekken hoor! Ik ken er die de eerste drie maand al 5 kg bijkwamen, anderen vallen er 5 af.
  Bij Marie was ik goed 5 maand ver tegen dat ik mijn eerste zwangerschapsbroek kocht (maar dat was omdat het onbeleefd is om overal waar je komt je broek open te zetten, zulks comfort past blijkbaar alleen thuis, als er geen bezoek is :D).
  Deze keer heb ik maar één zorg: gelijk hoeveel kilo’s erbij komen, als ze er maar weer vlot afgaan.
  Ik heb maar één tip: Geduld, die kilo’s en extra omvang komen wel 😛

 • moetie1

  ik had bij de 2de al direkt een buikje,bij de 1ste droeg ik mijn jeans t-m de 6de maand,wel open,maar met een pull of bloes erover.
  En gewicht was ook niet spectaculair,1ste=7kg,200gr en 2de 10kg!en direkt na de bevallingen weer de jeans aan,gelijk ik nooit zwanger geweest was.

 • Nike

  Tristan voelde ik voor het eerst echt schoppen aan 19 weken. Een zichtbaar zwanger buikje was er pas echt aan 22 weken of zo. Ik kwam 12 kilo bij. Ze waren er na de bevalling meteen weer af.
  Larfje voelde ik al aan een week of twaalf, dertien. En toen had ik ook al een buikje. Nu 27 weken ver en al bijna 9 kilo bij. Het ziet er naar uit dat ik over de 12 zal gaan. Maar ach, ’t is voor ’t goeie doel, hé.

 • Roos

  Van zodra ik ‘het’ wist kon ik al in geen enkele broek. Ze paste eigenlijk nog wel ma ik vond de rekker toen al te strak. Op t einde van de ZS kon ik zelf geen een broek meer aan ook niet de ZS broeken. Gelukkig voor mij was het al een flink stuk in de lente zodat ik veel rokken kon dragen. Uiteindelijk ben ik maar 10kg bijgekomen. Je kon amper zien dat ik zwanger was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *