koken met Lieve

Kip met cashewnoten

Ofte ‘Kai Phad Med Mamuang’. En nu gulder. Denk nu niet dat wij hier dagelijks exotische kost op tafel toveren, want dat is niet zo. Vaak is het iets in de trant van appelmoes-met-puree-en-sausietskes, maar dat hoef ik hier natuurlijk niet te etaleren. Dat kunt ge ongetwijfeld ook, of dat interesseert u niet. Af en toe zit er eens iets anders tussen, zoals dit.

Ik heb het receptje ergens op internet gevonden en wat aangepast. Het zal wel weer niet zijn hoe het echt moet, maar het is lekker. En het lijkt op mijn favoriete gerecht uit de Baan Thai in Gent, een aanrader trouwens. Dus het staat hier zeer regelmatig op het menu. Dit keer met kalkoenblokjes ipv kip omdat die op moesten, maar dat maakt niet zoveel uit. De groentjes die ik gebruik zijn mijn eigen voorkeuren, variëren of nog meer toevoegen kan en mag natuurlijk…

Nodig voor 2 à 3 personen:

– 500g kipfilet, in reepjes gesneden

– een bakje cashewnoten (natuur)

– een grote rode ui, in halve ringen

– een rode paprika, in fijne reepjes

– een pakje mini-maïs: snij doormidden en dan nog eens in 2 (vind ik persoonlijk superlekker, maar groene peultjes passen ook)

– 1 à 2 lookteentjes

– wat (riet)suiker

– plantaardige olie (voor in de wok – bv. arachideolie)

– thaïse vissaus

– oestersaus

To do:

Verwarm olie in de wok en laat goed heet worden. Bak de cashewnoten bruin. (Dit gaat snel, haal ze er tijdig terug uit, anders hebt ge zwarte nootjes -> blergh). Hou ze even apart.

Bak nu de kipreepjes tot ze een kleurtje krijgen. Voeg dan alle groenten toe, pers de look erbij en blijf roerbakken. Het is de bedoeling dat de groenten garen, maar toch voldoende knapperig blijven. Doe er een klein beetje water bij als het te hard gaat.

Voeg nu het vocht toe: zeker meer dan het dubbele oestersaus (bv. 4-5 lepels) dan vissaus (bv. 1-2 lepels). Vissaus is het Thaïse zout en heeft een erg geconcentreerde smaak, het kan een gerecht al snel om zeep helpen. Voeg de cashewnoten terug toe. Strooi ook een beetje suiker over het gerecht en laat alles nog wat pruttelen/bakken. Proef of het u aanstaat en voeg nog iets meer toe indien nodig (hier vloeit de oestersaus meestal nogal rijkelijk).

Dien op met rijst en kroepoek als ge echt Thaïs wilt doen. Smakelijk!

Reacties uitgeschakeld voor Kip met cashewnoten