koken met Lieve

Bobotie

Hopelijk komen er niet te veel mensen via Google terecht bij dit gerecht, want het is vermoedelijk niet ‘hoe het echt moet’. Ik heb het receptje van mijn ex-schoonmoeder die het – geloof ik – weer had uit een kookles. Het is Zuid-Afrikaans, een soort vleesbroodje-maar-anders. Redelijk zoetig. Maar echt: bijzonder lekker, eenvoudig en het proberen waard. Zelfs mijn lief, die niet houdt van exotisch en/of speciaal, smult er van. En dat zegt wat.

Nodig (4 personen):

– 2 uien

– 1 kg gemengd gehakt

– 1 el mango chutney (ik vond dit vorige week eindelijk bij de afdeling wereldkeuken in de GB, maar maak het gerecht al jaren zonder en dat ging even goed)

– 1 el currypoeder

– 1 el suiker

– 2 el azijn

– 2 el abrikozenconfituur

– een half kopje rozijnen (dit laat ik weg, ik heb ze graag in mijn brood maar daar blijft het bij)

– 1 snede wit brood

– 2 eieren

– 1 tas melk

– 4 laurierblaadjes

To do:

Snipper de uien fijn en stoof ze in de boter. Voeg het gehakt toe en bak het mee. (Een kilo is veel vandaar nogmaals de tip: de pureestamper gebruiken!).

Voeg toe: suiker, rozijnen, mango chutney, abrikozenconfituur en azijn. Meng goed.

Trek het brood in stukjes en week het in de melk. Knijp het brood uit en voeg het toe aan het gehaktmengsel.

Voeg ook currypoeder toe en meng alles nog eens goed.

Klop nu de eieren samen met de melk. Giet dit over je mengsel en roer goed. Doe alles in een vuurvaste schotel en strijk het glad. (Ik startte in een Creusetpot en die kan ook in de oven, zo heb je quasi geen afwas). Steek de laurierblaadjes er in. Laat in de oven bakken op 180 graden voor een kwartiertje of 3.

Eet met rijst en een slaatje. Smakelijk!

Reacties uitgeschakeld voor Bobotie